23 Nisan 2025 İstanbul Depremi: Marmara Bölgesi'nde Şiddetli Sarsıntı ve Artçı Korkular

Yönetici
Yönetim Kurulu Başkanı
Chairman of the Board
Reaksiyon puanı
83

23 Nisan 2025 Çarşamba günü saat 12:49'da, Marmara Ereğlisi'nin güneydoğusunda, Marmara Denizi açıklarında 6,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntı, İstanbul başta olmak üzere Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Bursa gibi çevre illerde de hissedildi. Deprem, 13 saniye sürdü ve Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde gerçekleşti. USGS+3Vikipedi+3Vikipedi+3

📊 Etkileri ve Hasar Durumu​

• Yaralı Sayısı: 359 kişi yaralandı. Yaralanmaların çoğu panik sırasında düşme veya kaçma esnasında meydana geldi. Vikipedi
  • Bina Hasarları: İstanbul'un Fatih ilçesinde terk edilmiş bir bina çöktü. Ayrıca, en az 12 bina tahliye edildi ve yüzlerce hasar bildirimi yapıldı. AP News
  • Artçı Sarsıntılar: Depremden sonra 130'dan fazla artçı sarsıntı kaydedildi. Bunlardan en büyüğü 5,0 büyüklüğündeydi. Vikipedi
  • Tsunami Uyarısı: Deprem, küçük çaplı bir tsunamiye neden oldu. Erdek'te 6 cm, Esenköy'de 4 cm ve Silivri'de 3 cm yüksekliğinde dalgalar kaydedildi. Vikipedi+1Vikipedi+1

🛡️ Acil Müdahale ve Önlemler​

• Tahliye ve Barınma: İstanbul'da 100.000'den fazla kişi geceyi parklarda, camilerde ve geçici barınaklarda geçirdi. AP News
  • Eğitim: Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul ve Tekirdağ'da 24-25 Nisan tarihlerinde okulların tatil edildiğini duyurdu. Vikipedi+1Vikipedi+1
  • Kurtarma Çalışmaları: Marmara bölgesine 3.597 personel, 250 araç ve 18 arama-kurtarma köpeği sevk edildi. Vikipedi+2Vikipedi+2Vikipedi+2

🏙️ İstanbul’un Deprem Riski ve Altyapı Sorunları​

İstanbul'da yaklaşık 1,5 milyon bina risk altında bulunuyor. Bu binaların üçte biri acil dönüşüm bekliyor. 1999 depreminden bu yana birçok bina yenilense de, maliyetler ve bürokratik engeller nedeniyle dönüşüm yavaş ilerliyor. Reuters

🔮 Geleceğe Dair Endişeler​

Uzmanlar, Marmara Denizi altındaki Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın büyük bir deprem üretme potansiyeline dikkat çekiyor. Bu nedenle, İstanbul ve çevresindeki yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi büyük önem taşıyor.

📺 Görsel İçerik​

Deprem anına ait görüntüler ve detaylar için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz: