İşletim sistemi kullanıcılarının sıkça karşılaştığı ve ciddi veri kayıplarına yol açabilen mavi ekran (BSOD) hatası, genellikle donanım sorunları, sürücü problemleri veya sistem dosyalarının zarar görmesi gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkar. Bu durumda, sistemi tamamen formatlamadan önce birkaç etkili yöntemle sorunu tanımlamak ve çözmek mümkündür. İşte, adım adım ve detaylı yöntemler:
1. Güvenli Modda Başlatma ve Temizleme
İlk adım olarak, bilgisayarı Güvenli Modda başlatmak, sorunun kaynağını izole etmek açısından önemlidir. Güvenli Modda, yalnızca temel sürücüler ve servisler çalışır, böylece üçüncü taraf yazılımların veya sürücülerin neden olduğu problemleri ayırt edebilirsiniz. Güvenli modda başlatmak için, bilgisayarı yeniden başlatırken F8 veya Shift+F8 tuşlarına basabilir veya gelişmiş başlangıç seçeneklerini kullanabilirsiniz. Sorunun kaynağını tespit ettikten sonra, gereksiz veya güncellenmiş sürücüleri kaldırmak, sistem dosyalarını temizlemek veya güncellemeleri geri almak gerekebilir.
2. Sistem Dosyası Denetleyicisi (SFC) ve DISM Kullanımı
Sistem dosyalarının bütünlüğünü korumak ve bozuk dosyaları onarmak için SFC ve DISM araçlarını kullanmak oldukça etkilidir. Komut İstemi'ni yönetici haklarıyla açıp aşağıdaki komutları sırasıyla çalıştırmak yeterlidir:
Bu, sistem dosyalarını tarayacak ve onaracaktır. Eğer sorun devam ederse, DISM ile de denetim ve onarım yapabilirsiniz:
1DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
Bu araçlar, sistemdeki bozuk veya eksik dosyaları onarır ve BSOD hatalarının önüne geçebilir.
3. Güncel Sürücüleri ve Windows Güncellemelerini Kontrol Etme
Sürücü uyuşmazlıkları veya uyumsuzluklar, BSOD'ye neden olabilir. Donanım üreticilerinin resmi sitelerinden en yeni sürücüleri indirmek ve yüklemek, sorunu çözebilir. Ayrıca, Windows Update aracılığıyla sistem güncellemelerini kontrol etmek, hataları gideren yamaları ve güvenlik güncellemelerini yüklemek önemlidir.
4. Bellek ve Sabit Disk Sağlığını Kontrol Etme
RAM ve disk sorunları da BSOD'yi tetikleyebilir. MemTest86 gibi araçlarla RAM'in sağlığını test etmek ve CHKDSK komutuyla disk hatalarını kontrol etmek faydalı olur:
Bu adımlar, donanım kaynaklı sorunları tanıma ve çözmede önemli rol oynar.
5. Sistem Geri Yükleme ve Otomatik Onarım
Sorun başladıktan sonra, Sistem Geri Yükleme ile önceki sağlıklı duruma dönmek, format atmadan çözüme ulaşmanın hızlı yollarından biridir. Ayrıca, Windows’un otomatik onarım seçeneğini kullanmak veya başlangıç onarma ortamına erişmek, bozuk dosyaları veya ayarları düzeltebilir.
Sonuç olarak, BSOD hatasını teşhis etmek ve çözmek için bu adımlar, sisteminizi tamamen formatlamadan önce denemeniz gereken temel yöntemlerdir. Ancak, sorun devam ederse, detaylı donanım analizi veya uzman desteği gerekebilir.