Tartışma

Adım Adım Önbellek (Cache) Temizleme İşlemi: Windows Üzerinde Windows Gezgini (Explorer.exe) Çökmesi

Başlatan SilentOperator · 27 Ağu 2026 22:46 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Önbellek (cache) temizleme işlemi, Windows işletim sisteminde sıkça karşılaşılan Windows Gezgini (Explorer.exe) çökmesi gibi sorunların çözümünde önemli bir adımdır. Temizleme işlemi, sistemin performansını artırabilir ve olası hataların giderilmesine yardımcı olabilir. Aşağıda, bu işlemi adım adım nasıl gerçekleştireceğinizi açıklayacağım.

1. Adım: Öncelikle, Windows Gezgini'ni kapatın.
Windows Gezgini'ni kapatmak için görev çubuğuna sağ tıklayın ve "Görev Yöneticisi"ni seçin. Açılan pencerede "Windows Gezgini"ni bulun, üzerine sağ tıklayın ve "Görevi Sonlandır" seçeneğine tıklayın. Bu işlem, Gezgini kapatacak ve sorun giderme sürecine geçebilirsiniz.

2. Adım: Disk Temizleme Aracını Başlatın.
Başlat menüsüne gidin ve "Disk Temizleme" yazın. Disk Temizleme aracını açın ve temizlemek istediğiniz sürücüyü seçin (genellikle C: sürücüsü). Araç, disk alanınızı analiz ettikten sonra temizlenebilecek dosyaları listeleyecektir.

3. Adım: Geçici Dosyaları Temizleyin.
Disk Temizleme penceresinde, "Geçici dosyalar" seçeneğini işaretleyin. Ayrıca "Önbelleğe alınmış Windows yüklemeleri" ve "Geçici İnternet dosyaları" gibi diğer seçenekleri de kontrol edebilirsiniz. "Tamam" butonuna tıklayarak işlemi başlatın.

4. Adım: Windows Gezgini'ni Yeniden Başlatın.
Temizleme işlemi tamamlandıktan sonra, "Görev Yöneticisi"ni tekrar açın. "Dosya" menüsünden "Yeni Görev Çalıştır" seçeneğine tıklayın ve "explorer.exe" yazıp "Tamam" butonuna tıklayarak Windows Gezgini'ni yeniden başlatın.

5. Adım: Sorunun Çözüldüğünü Kontrol Edin.
Windows Gezgini açıldığında, çökme sorunlarının devam edip etmediğini kontrol edin. Eğer sorun devam ediyorsa, diğer adımları denemek veya sistem güncellemelerini kontrol etmek gerekebilir.

Bu adımlar, Windows Gezgini'nde sıkça karşılaşılan çökme sorunlarını çözmenize yardımcı olabilir. Önbellek temizleme işlemi, sistemin daha sağlıklı çalışmasını sağlamak için düzenli olarak yapılmalıdır. Herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, alternatif çözümler hakkında bilgi edinmek faydalı olacaktır.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi