Tartışma

Adım Adım Sıfırlama (Reset) İşlemi: Windows Server Üzerinde Oyunlarda FPS Düşmesi ve Takılma

Başlatan Celal · 27 Ağu 2026 12:01 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Oyun performansı, özellikle Windows Server gibi bir işletim sistemi üzerinde çalışırken oldukça kritik bir konu haline gelebilir. FPS (Frame Per Second) düşüşleri ve takılmalar, oyun deneyimini olumsuz etkileyen en yaygın sorunlardandır. Bu yazıda, bu tür sorunların üstesinden gelmek için adım adım bir sıfırlama işlemi gerçekleştireceğiz.

1. Adım: Sistem Güncellemelerini Kontrol Edin
Windows Server 2019 veya daha yeni bir sürüm kullanıyorsanız, öncelikle sistem güncellemelerinin tam olarak yüklü olduğundan emin olun. Güncel olmayan sürücüler, oyun performansınızı etkileyebilir. Başlat menüsüne gidin, Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik sekmesine tıklayın. Buradan güncellemeleri kontrol edin ve gerekli güncellemeleri yükleyin.

2. Adım: Grafik Sürücülerini Yenileyin
Grafik kartınızın sürücülerinin en güncel versiyonunu kullanmak, FPS düşüşlerini minimize edebilir. NVIDIA veya AMD'nin resmi web sitelerinden en son sürücüleri indirip yükleyin. Sürücü güncellemelerini yaptıktan sonra sistemi yeniden başlatmayı unutmayın.

3. Adım: Oyun İçi Ayarları Gözden Geçirin
Oyun içi grafik ayarlarınızı kontrol edin. Çözünürlük, gölgeler ve efektler gibi ayarlar, sistem kaynaklarını etkileyebilir. Düşük ayarlara geçiş yapmak, performansı artırabilir.

4. Adım: Arka Plan Uygulamalarını Kapatın
Oyun oynarken arka planda çalışan uygulamalar, sistem kaynaklarını tüketerek FPS düşmesine yol açabilir. Görev Yöneticisi'ni açarak (Ctrl + Shift + Esc) gereksiz uygulamaları kapatın.

5. Adım: Performans Ayarlarını Düzenleyin
Windows'un performans ayarlarını optimize etmek, FPS düşüşlerini azaltabilir. Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş sistem ayarları > Performans bölümünden "En iyi performans için ayarla" seçeneğini aktif hale getirin.

Son adımda, tüm bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra, oyun performansınızı test edin. FPS düşmeleri devam ederse, daha derin sistem ayarlarına bakmak gerekebilir. Bu süreçte dikkate alınması gereken başka noktalar veya öneriler varsa, bunları paylaşmak faydalı olacaktır.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi