Tartışma

Ağ Güvenliği İzleme: Snort ve Suricata BSD KurulumuFreeBSD Üzerinde Rust Geliştirme Ortamı

Başlatan NocturneX · 02 Haz 2026 04:38 · 28 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Ağ güvenliği, günümüz dijital çağında en önemli konulardan biri haline geldi. Bu bağlamda, ağ trafiğini izlemek ve tehditleri tespit etmek için kullanılan iki popüler araç var: Snort ve Suricata. Bu yazıda, bu iki güçlü araç ile FreeBSD üzerinde nasıl bir ortam kurabileceğinizi adım adım inceleyeceğiz. FreeBSD, sağlamlığı ve güvenilirliği ile bilinen bir işletim sistemi olduğundan, güvenlik uygulamaları için tercih edilen bir platform haline geliyor. Peki, bu araçları nasıl kurabiliriz?

İlk adım olarak FreeBSD’yi sisteminize kurmanız gerekiyor. Eğer FreeBSD ile daha önce çalışmadıysanız, yükleme için resmi FreeBSD web sitesinden ISO dosyasını indirip bir USB bellek veya CD’ye yazmanız gerek. Yükleme sırasında, sabit diskinizi yapılandırmak ve ağ ayarlarınızı yapmak gibi bazı temel adımları atlamamanız önemli. Kurulum tamamlandığında, sisteminizin güncel olduğundan emin olmak için `freebsd-update fetch` ve `freebsd-update install` komutlarını kullanarak güncellemeleri kontrol etmenizde fayda var.

Snort ve Suricata gibi ağ güvenliği araçlarının kurulumu, biraz teknik bilgi gerektirse de, adım adım ilerleyerek bu süreci oldukça kolaylaştırabilirsiniz. İlk olarak, Snort’u kurmak isterseniz, FreeBSD paket yöneticisi `pkg` komutunu kullanarak hızlıca yükleyebilirsiniz. Terminalde `pkg install snort` komutunu çalıştırdığınızda, sistem gerekli dosyaları otomatik olarak indirip kuracaktır. Kurulumdan sonra, Snort’un yapılandırma dosyalarını düzenlemek için `/usr/local/etc/snort/snort.conf` dosyasına göz atmalısınız. Bu dosyada, ağ arayüzünüzü, kurallarınızı ve loglama ayarlarını belirlemelisiniz.

Suricata için de benzer bir yol izleniyor. Yine `pkg` yöneticisini kullanarak `pkg install suricata` komutunu çalıştırarak kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Suricata, hem IPS (Intrusion Prevention System) hem de IDS (Intrusion Detection System) işlevselliğine sahip olduğu için, yapılandırma dosyasını ayarlarken bu özellikleri göz önünde bulundurmalısınız. Suricata’nın yapılandırma dosyası `/usr/local/etc/suricata/suricata.yaml` konumunda bulunuyor. Burada ağ arayüzü ayarlarını, loglama ve kural dosyalarını düzenleyerek kendi güvenlik politikanızı oluşturabilirsiniz.

Kurulum işlemlerini tamamladıktan sonra, Snort ve Suricata'nın çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için, her iki aracı da başlatmanız gerekiyor. Snort için `snort -A console -c /usr/local/etc/snort/snort.conf -i em0` komutunu kullanabilirken, Suricata için `suricata -c /usr/local/etc/suricata/suricata.yaml -i em0` komutunu çalıştırarak izleme moduna geçebilirsiniz. Burada `em0`, ağ arayüzünüzü temsil ediyor; bu nedenle, kendi sisteminize göre bu değeri değiştirmeniz gerekebilir.

Ağ trafiğinizi izlerken, kaydedilen verilerin analiz edilmesi de oldukça önemli. Snort ve Suricata, log dosyaları oluşturur ve bu dosyaları inceleyerek potansiyel tehditleri tespit edebilirsiniz. Snort’un log dosyaları genelde `/var/log/snort/` altında bulunurken, Suricata’nın log dosyaları `/var/log/suricata/` dizininde yer alır. Bu dosyaları analiz etmek için çeşitli araçlar mevcut. Örneğin, ELSA veya Kibana gibi araçlar ile loglarınızı daha görsel bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise, bu araçların güncel kalması. Hem Snort’un hem de Suricata’nın kurallarını düzenli olarak güncellemek, ağ güvenliğinizi artıracak önemli bir adımdır. Kuralları güncellemek için Snort için `pulledpork` kullanabilir, Suricata için ise `suricata-update` komutunu çalıştırarak en son güncellemeleri alabilirsiniz.

Sonuç olarak, Snort ve Suricata ile FreeBSD üzerinde ağ güvenliği sağlamak, biraz teknik

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi