Tartışma

Ağ Hızını Sınırlayan İşletim Sistemi Ayarlarını Bulma

Başlatan QuantumRuh · 26 Haz 2026 07:00 · 29 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Ağ hızınızı etkileyen birçok faktör vardır, ancak işletim sistemi ayarları genellikle göz ardı edilir. Windows işletim sistemi, ağ bağlantınızı optimize etmek için birçok ayar sunar. Özellikle "TCP/IP" yığınındaki bazı ayarlar, ağ hızınızı sınırlayabilir. Mesela, "TCP Window Scaling" ve "Maximum Transmission Unit (MTU)" değerleri üzerinde yapacağınız değişiklikler, veri iletim hızınızı artırabilir. Eğer bu parametreler yanlış ayarlanmışsa, ağınız yavaşlayabilir. MTU değerini kontrol etmek için "cmd" penceresini açabilir ve "ping" komutunu kullanarak doğru değerleri belirleyebilirsiniz...

Bir diğer önemli parametre ise, "Quality of Service (QoS)" ayarlarıdır. Bu ayarlar, ağ trafiğinizi yönetir ve belirli uygulamalara öncelik verir. Windows'ta QoS ayarlarını bulmak için "gpedit.msc" komutunu kullanarak Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi'ni açmanız gerekir. Buradan "Computer Configuration" altında "Windows Settings" > "Policy-based QoS" yolunu izleyerek ayarları düzenleyebilirsiniz. Eğer belirli bir uygulamanızın ağ hızını artırmak istiyorsanız, buradan öncelik verebilirsiniz. Ancak dikkatli olun, zira yanlış ayarlamalar diğer uygulamaların performansını olumsuz etkileyebilir...

DNS ayarlarınız da ağ hızınıza doğrudan etki edebilir. Genellikle internet servis sağlayıcınızın sunduğu DNS sunucuları kullanılır, ancak bu sunucular bazen yavaşlayabilir. Alternatif olarak, Google DNS (8.8.8.8 ve 8.8.4.4) ya da Cloudflare DNS (1.1.1.1) gibi hızlı DNS sunucularını deneyebilirsiniz. DNS ayarlarını değiştirmek için "Ağ Bağlantıları"na gidip, kullandığınız bağlantının özelliklerini açarak "Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)" ayarlarına ulaşabilirsiniz. Buradan "DNS sunucu adresini otomatik olarak al" seçeneğini kapatıp, alternatif DNS adreslerini girebilirsiniz...

Son olarak, arka planda çalışan uygulamalar da ağ hızınızı etkileyebilir. Windows Görev Yöneticisi’ni açarak hangi uygulamaların ağ kaynaklarınızı kullandığını görebilirsiniz. Bu uygulamaların bazıları, güncellemeler veya senkronizasyon işlemleri nedeniyle fazla bant genişliği tüketiyor olabilir. Gereksiz uygulamaları kapatmak veya otomatik güncellemeleri devre dışı bırakmak, ağ hızınızı artırabilir. Eğer eski yazılımlar kullanıyorsanız, bu yazılımların güncel sürümlerini kontrol etmekte fayda var...

Yani, ağ hızınızı etkileyen işletim sistemi ayarlarını gözden geçirmek, performansınızı artırmak için kritik bir adımdır. Bu ayarları düzenlemek, bazen gözle görülür değişiklikler yaratabilir, bazen de sadece küçük iyileştirmeler yapabilir. Ancak her bir adım, ağ deneyiminizi daha kaliteli hale getirmek için önemlidir...

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi