Alt Alan Adı Nasıl Oluşturulur?

0 Yanıt 2 Görüntülenme
·
Katılımcılar
Konuyu Açan #1
Alt alan adı oluşturma süreci, genellikle bir ana domain (alan adı) altında yeni ve bağımsız bir alt yapı kurmayı içerir. Bu adım, özellikle farklı içerik veya hizmetleri ayrı bölümlerde sunmak istediğinizde oldukça kullanışlıdır ve doğru adımlar izlendiğinde sorunsuz şekilde uygulanabilir. İşte detaylı ve adım adım anlatım:

1. Alan Adı ve DNS Yönetimi Paneline Giriş
İlk adım, mevcut domaininizin DNS ayarlarını yönetebileceğiniz paneline giriş yapmaktır. Bu panel, genellikle domain sağlayıcınızın veya hosting firmanızın kontrol panelidir. Burada, DNS kayıtlarını düzenleyebilirsiniz.

2. Alt Alan Adı Belirleme
Alt alan adı, ana domain öncesine eklenen ve genellikle "alt alan adı.ana-domain.com" şeklinde yapılandırılır. Örneğin, "blog.orneksite.com" veya "destek.orneksite.com" gibi. Bu adımda, hangi isimle alt alan oluşturmak istediğinize karar verirsiniz.

3. DNS Kayıtlarını Eklemek
DNS panelinizde yeni bir A veya CNAME kaydı eklemeniz gerekir:
  • A Kaydı: Alt alan adını, barındırdığı sunucunun IP adresine yönlendirir. Örneğin, "blog" alt alanı için "A" kaydı ekleyip, IP adresini belirtersiniz.
  • CNAME Kaydı: Alt alan adını başka bir alan adına yönlendirir. Örneğin, "blog" alt alanını başka bir hosting hizmetine yönlendirmek için kullanılır.

Örneğin:
  • İsim: blog
  • Tür: A
  • Değer: 123.123.123.123 (Sunucu IP adresi)

İşte bu adımlar, DNS ayarları güncellendiğinde, alt alan adınız aktif hale gelir.

4. Sunucu ve Barındırma Konfigürasyonu
    DNS kaydını ekledikten sonra, barındırma ortamınızda bu alt alan adını kullanabilmek için ilgili ayarları yapmanız gerekir. Web sunucusu (Apache, Nginx vb.) veya panelinizde yeni bir sanal ana makine (virtual host) tanımlaması yapmanız gerekebilir. Bu, alt alan adının doğru dizinde veya uygulamaya yönlendirilmesini sağlar.

5. SSL Sertifikası ve Güvenlik
    Alt alan adı kullanırken, güvenlik önlemleri de önemli hale gelir. Let's Encrypt gibi ücretsiz SSL sertifikası sağlayıcıları, alt alan adlarınız için de ücretsiz sertifika almanızı sağlar. Bu, HTTPS protokolü ile güvenli bağlantı sağlar.

Alt alan adları, doğru DNS ve sunucu yapılandırmasıyla, ana domaininizden bağımsız ve özelleştirilebilir alt yapılar oluşturmaya imkan tanır. Bu, özellikle farklı projeler veya hizmetler için düzenli ve yönetilebilir bir yapı sağlar.

Sonuç olarak, alt alan adı oluşturma süreci, DNS kayıtlarının doğru yapılandırılması ve sunucu ayarlarının uygun hale getirilmesiyle başarılı olur. Bu adımlar, alan adınızın esnekliğini artırarak çeşitli projeleri tek bir domain altında organize etmenize imkan verir.
  • Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi