Android'de Play App Signing Sürecini Otomatikleştirme Yöntemleri

0 Yanıt 2 Görüntülenme
·
Katılımcılar
Konuyu Açan #1
Android uygulamalarını Google Play'e yüklerken kullanılan Play App Signing, uygulama imzalama sürecini güvenli ve merkezi hale getirerek, uygulamanın bütünlüğünü ve güvenliğini sağlar. Bu süreç, özellikle sürekli entegrasyon ve sürekli dağıtım (CI/CD) ortamlarında otomasyonla yönetilmek istendiğinde, belirli araçlar ve yapılandırmalar devreye girer.

İlk adım olarak, Google Play Console'da "App signing" özelliğini aktif hale getirmeniz gerekir. Bu, uygulama imzalama anahtarlarınızın Google tarafından yönetilmesini sağlar. Daha sonra, imzalama anahtarınızı ve ilgili sertifikaları güvenli bir biçimde CI/CD pipeline'ınıza entegre edebilirsiniz.

Otomasyon için temel öneriler şunlardır:

1. Gradle ve Android Build Tools Entegrasyonu

Gradle, Android projelerinde otomatik imzalama ve derleme işlemlerini destekler. signingConfigs bloğu ile imza ayarlarını yapılandırıp, build sırasında otomatik olarak imzalama yapabilirsiniz. Google Play App Signing kullanırken, genellikle upload key'inizi kullanırsınız ve bu anahtarla imzalama işlemini otomatikleştirebilirsiniz.

1. Google Play Developer API

Google'ın sağladığı Google Play Developer API ile uygulama sürümlerini programatik olarak yükleyebilir, yeni sürüm oluşturabilir ve dağıtım işlemlerini otomatik hale getirebilirsiniz. Bu API, özellikle CI/CD pipeline'larınızda kullanışlıdır.

1. CI/CD Araçları ve Entegrasyonlar

Jenkins, GitHub Actions, GitLab CI veya Bitrise gibi araçlar, API ile entegre edilerek otomatik build ve upload işlemlerini gerçekleştirebilir. Örneğin, Jenkins pipeline'ınızda gradle assembleRelease komutu ile otomatik derleme yapıp, ardından API kullanarak APK veya AAB'yi Google Play'e yükleyebilirsiniz.

1. Anahtar ve Sertifika Güvenliği

Anahtarlarınızın güvenliğini sağlamak için, Google Cloud KMS kullanabilir veya CI ortamlarınızda gizli değişkenler aracılığıyla anahtarları saklayabilirsiniz. Ayrıca, Google Play API anahtarınız ve OAuth 2.0 token'larınızın düzenli olarak yenilenmesini sağlayarak, süreçlerin kesintisiz işlemesini sağlayabilirsiniz.

Bu adımlar ve araçlar, Play App Signing sürecini tamamen otomatikleştirerek, manuel müdahale gerektirmeden yeni sürümleri düzenli ve güvenli bir biçimde yayımlamanıza olanak tanır. Sonuçta, bu yapı, hata riskini azaltır ve dağıtım hızını artırır.

Ekstra olarak, otomasyonun sorunsuz işlemesi adına API erişim izinlerini ve güvenlik yapılandırmalarını dikkatli yönetmeye özen göstermek gerekir.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar (Toplam: 2, Üyeler: 2, Misafirler: 0)
Toplam: 2 (üyeler: 2, misafirler: 0)
0 alıntı seçildi