Android (Java, Kotlin) Nedir ?

Yönetici
Yönetim Kurulu Başkanı
Chairman of the Board
Reaksiyon puanı
83
Android, dünya genelinde en yaygın kullanılan mobil işletim sistemlerinden biridir. Google tarafından geliştirilen bu açık kaynaklı platform, özellikle Java ve Kotlin programlama dilleri ile uygulama geliştirmeye olanak tanır. Bu makalede, Android geliştirmenin temelinde yer alan Java ve Kotlin dillerine dair ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz.

Android Nedir?​

Android, mobil cihazlar (akıllı telefonlar, tabletler, akıllı saatler vb.) için tasarlanmış bir işletim sistemi ve uygulama geliştirme platformudur. Linux tabanlı olması ve açık kaynak kodlu yapısı, geliştiricilere esneklik ve özgürlük sunar.

Geliştiriciler, Android uygulamalarını yazmak için en çok iki dili kullanır:

• Java
  • Kotlin

Java Nedir?​

Java, Android uygulama geliştirme için yıllardır kullanılan güçlü, nesne yönelimli bir programlama dilidir. "Bir kere yaz, her yerde çalıştır" (WORA) felsefesiyle geliştirilen Java, Android’in ilk resmi dili olmuştur.

Java'nın Android Geliştirmedeki Avantajları:​

• Büyük geliştirici topluluğu
  • Geniş kaynak ve dökümantasyon
  • Android API’leri ile uyumlu
  • Hata ayıklama araçları ile destekli

Kotlin Nedir?​

Kotlin, JetBrains tarafından geliştirilen modern, açık kaynaklı bir programlama dilidir. 2017 yılında Google tarafından Android’in resmi dili olarak ilan edilmiştir. Kotlin, Java ile tamamen uyumludur ve daha az kod yazarak aynı işlevleri gerçekleştirme imkânı sunar.

Kotlin’in Android Geliştirme İçin Avantajları:​

• Daha az ve okunabilir kod
  • NullPointerException hatalarına karşı güvenli yapı
  • Java ile %100 birlikte çalışabilirlik
  • Daha modern sözdizimi

Android Uygulama Geliştirme Sürecinde Java ve Kotlin Seçimi​

Hangi dili kullanacağınız, projenizin ihtiyaçlarına ve kişisel tercihinize bağlıdır. Ancak günümüzde pek çok yeni Android projesi Kotlin ile geliştirilmektedir. Bununla birlikte, Java da hâlâ birçok projede etkin olarak kullanılmaktadır.