Tartışma

Atatürk Döneminde Meslek Eğitimi Nasıl Gelişti?

Başlatan RootVision · 01 Ağu 2026 00:32 · 2 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ülkenin modernleşmesi ve kalkınması için eğitimin önemini vurgulamış ve bu bağlamda meslek eğitimine büyük bir önem atfetmiştir. Atatürk dönemi, Türkiye’de eğitim sisteminin yeniden yapılandırıldığı, meslek eğitimine yönelik kurumsal adımların atıldığı bir dönem olmuştur.

Atatürk'ün yaklaşımının temelinde, eğitimde laiklik ve bilimsellik ilkeleri yatmaktadır. İlk olarak, 1924 yılında kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile eğitim birliği sağlanmış, böylece meslek okulları da bu sistemin bir parçası haline gelmiştir. Bu kanun ile birlikte, çeşitli meslek okulları ve teknik okullar açılmış, bu okulların müfredatları bilimsel temellere dayandırılmıştır.

Atatürk, sanayileşmenin önemine vurgu yaparak, özellikle sanayi meslek okullarının açılmasını teşvik etmiştir. 1927 yılında kurulan Türkiye İş Bankası, sanayi gelişimini desteklemek amacıyla, meslek eğitimine yönelik projeleri finanse etmeye başlamıştır. Ayrıca, 1933 yılında kurulan İstanbul Teknik Üniversitesi, mühendislik ve mimarlık alanında eğitim vererek, nitelikli iş gücünün yetişmesine katkıda bulunmuştur.

Meslek eğitiminde kadınların yer alması da Atatürk döneminin önemli bir özelliğidir. Kız meslek okulları açılarak, kadınların ekonomik hayata katılımları teşvik edilmiştir. Bu okullar aracılığıyla, kadınların el sanatları, giyim, yemek ve diğer mesleki alanlarda eğitim almaları sağlanmış, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik önemli adımlar atılmıştır.

Sonuç olarak, Atatürk dönemi meslek eğitimi, ülkenin kalkınmasında kritik bir rol oynamış ve bu süreç, Türkiye’nin modernleşme çabalarının temel taşlarından biri olmuştur. Meslek eğitiminin yaygınlaştırılması, toplumun her kesiminin eğitimden faydalanması ve nitelikli iş gücünün oluşturulması, Atatürk’ün vizyonunun bir yansımasıdır.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi