Konuyu Açan
AWStats, web sunucularının erişim loglarını analiz eden güçlü bir araçtır. Kullanıcıların web sitelerinin trafiğini detaylı bir şekilde izlemelerini sağlarken, istatistikleri grafiksel olarak sunar. AWStats kurulumu, bir dizi adım ve yapılandırma gerektirir. İşte bu sürecin ayrıntılı bir rehberi.
İlk adım, AWStats'ı sisteminize kurmaktır. Çoğu Linux dağıtımında, AWStats varsayılan paket yöneticileri aracılığıyla kolayca yüklenebilir. Örneğin, Debian tabanlı sistemlerde aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
Kurulum tamamlandığında, AWStats’ın yapılandırma dosyalarına erişmeniz gerekecek. Genellikle bu dosyalar
Oluşturduğunuz yapılandırma dosyasında, aşağıdaki önemli ayarları güncelleyin:
Bu ayarları yaptıktan sonra, AWStats'ı çalıştırmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
Son olarak, AWStats’ın sonuçlarını görüntülemek için bir web arayüzü ayarlamanız gerekecek. Genellikle, AWStats'ın varsayılan olarak kurulu olduğu dizin
Bu adımlar tamamlandığında, AWStats arayüzüne erişim sağlayarak web sitesi trafiğinizi detaylı bir şekilde analiz edebilirsiniz. AWStats kurulumu, doğru yapılandırma ile web sitenizin performansını artırma konusunda önemli bir adım olacaktır.
İlk adım, AWStats'ı sisteminize kurmaktır. Çoğu Linux dağıtımında, AWStats varsayılan paket yöneticileri aracılığıyla kolayca yüklenebilir. Örneğin, Debian tabanlı sistemlerde aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
CODE
1sudo apt-get install awstatsKurulum tamamlandığında, AWStats’ın yapılandırma dosyalarına erişmeniz gerekecek. Genellikle bu dosyalar
/etc/awstats/ dizininde bulunur. Her bir web sitesi için ayrı bir yapılandırma dosyası oluşturmanız gerekir. Aşağıdaki komut, yeni bir yapılandırma dosyası oluşturmanıza yardımcı olacaktır:CODE
1sudo cp /etc/awstats/awstats.model.conf /etc/awstats/awstats.mydomain.confOluşturduğunuz yapılandırma dosyasında, aşağıdaki önemli ayarları güncelleyin:
- LogFile: Web sunucunuzun log dosyasının yolu. Örneğin, Apache için genellikle
/var/log/apache2/access.logolur.
- SiteDomain: Analiz etmek istediğiniz web sitenizin alan adı.
- DirData: AWStats’ın verileri depolayacağı dizin.
Bu ayarları yaptıktan sonra, AWStats'ı çalıştırmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
CODE
1perl /usr/lib/cgi-bin/awstats.pl -config=mydomain -updateSon olarak, AWStats’ın sonuçlarını görüntülemek için bir web arayüzü ayarlamanız gerekecek. Genellikle, AWStats'ın varsayılan olarak kurulu olduğu dizin
/cgi-bin/ altındadır ve web sunucunuzda bu dizini doğru yapılandırmalısınız. Apache için aşağıdaki örnek yapılandırma kullanılabilir:CODE
123456
ScriptAlias /awstats/cgi-bin/ /usr/lib/cgi-bin/
Options +ExecCGI
AddHandler cgi-script .pl
Bu adımlar tamamlandığında, AWStats arayüzüne erişim sağlayarak web sitesi trafiğinizi detaylı bir şekilde analiz edebilirsiniz. AWStats kurulumu, doğru yapılandırma ile web sitenizin performansını artırma konusunda önemli bir adım olacaktır.