Konuyu Açan
Windows Server işletim sistemlerinde, kullanıcıların sıklıkla karşılaştığı sorunlardan biri, Hizmet Hostu'nun (SysMain veya Superfetch olarak da bilinir) yüksek CPU kullanımıdır. Bu durum, özellikle sunucu performansını etkileyebilir ve sistemin genel işleyişini yavaşlatabilir. SysMain, sistemin daha hızlı açılmasını sağlamak ve sık kullanılan uygulamaların daha çabuk erişilebilir olmasını sağlamak amacıyla tasarlanmış bir hizmettir. Ancak bazen bu hizmet, beklenmedik şekilde yüksek kaynak tüketimine neden olabilir.
Bu sorunu çözmek için Aygıt Yöneticisi'ni kullanarak birkaç adım izlemek mümkündür:
Bu adımlar, SysMain veya Superfetch'in yüksek CPU kullanımı sorununu çözmede etkili olabilir. Ancak bu hizmetin kapatılması, sistemin performansını etkileyebilir, bu nedenle dikkatli bir değerlendirme yapmak önemlidir. Ayrıca, bu tür sorunların tekrar etmemesi için sistem güncellemeleri ve optimize edilmiş ayarlarla düzenli bakım yapmak faydalı olacaktır.
Bu sorunu çözmek için Aygıt Yöneticisi'ni kullanarak birkaç adım izlemek mümkündür:
- Aygıt Yöneticisi'ni Açın: Başlat menüsüne sağ tıklayın ve "Aygıt Yöneticisi" seçeneğini seçin. Alternatif olarak, Windows + X tuş kombinasyonunu kullanarak Aygıt Yöneticisi'ne erişebilirsiniz.
- Hizmetlerin Kontrolü: Aygıt Yöneticisi'nde "Hizmetler" sekmesine gidin. Burada, çalışan tüm hizmetlerin listesi yer alır. SysMain veya Superfetch hizmetini bulmalısınız.
- Hizmeti Durdurun: SysMain hizmetinin üzerine sağ tıklayın ve "Durdur" seçeneğini seçin. Bu işlem, hizmetin çalışmasını durduracak ve CPU kullanımını azaltacaktır.
- Hizmeti Devre Dışı Bırakın: Eğer bu yüklenme sorunu devam ederse, SysMain hizmetini devre dışı bırakmayı düşünebilirsiniz. Bunu yapmak için hizmetin üzerine sağ tıklayın, "Özellikler"i seçin ve "Başlangıç Türü"nü "Devre Dışı" olarak ayarlayın.
- Performans İzleme: Yapılan değişikliklerden sonra sistemin performansını izleyin. Görev Yöneticisi'ni açarak CPU kullanımını ve diğer kaynak kullanımını gözlemleyin.
Bu adımlar, SysMain veya Superfetch'in yüksek CPU kullanımı sorununu çözmede etkili olabilir. Ancak bu hizmetin kapatılması, sistemin performansını etkileyebilir, bu nedenle dikkatli bir değerlendirme yapmak önemlidir. Ayrıca, bu tür sorunların tekrar etmemesi için sistem güncellemeleri ve optimize edilmiş ayarlarla düzenli bakım yapmak faydalı olacaktır.