Tartışma

CCI Nasıl Kullanılır?

Başlatan Furko · 26 Ağu 2026 14:31 · 4 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
CCI (Commodity Channel Index), fiyatların belirli bir süre içindeki ortalama değerinden ne kadar uzaklaştığını ölçen bir teknik analiz göstergesidir. Genellikle, aşırı alım veya aşırı satım koşullarını belirlemek için kullanılır. CCI, fiyatların ortalamasından sapma gösterdiği için, yatırımcılara potansiyel trend dönüşümlerini veya güçlenmelerini tespit etme konusunda yardımcı olabilir.

CCI hesaplaması genellikle şu adımlarla gerçekleştirilir:

• İlk olarak, belirli bir dönem için (örneğin 14 gün) basit bir hareketli ortalama (SMA) hesaplanır. Bu SMA, fiyatların ortalama değerini temsil eder.
  • Ardından, bu SMA'nın etrafındaki sapmayı ölçmek için, her bir dönemin fiyatı ile SMA arasındaki fark alınır.
  • Bu farkın ortalaması, "mean deviation" olarak adlandırılır. Mean deviation, belirli bir dönem içindeki fiyat dalgalanmalarını gösterir.
  • Son olarak, CCI formülü şu şekilde uygulanır: CCI = (Fiyat - SMA) / (0.015 × Mean Deviation). Burada 0.015, CCI'nin aşırı alım ve aşırı satım seviyelerini belirlemede daha duyarlı hale getirilmesini sağlar.

CCI genellikle 100 ve -100 seviyeleri arasında hareket eder. CCI 100’ü geçtiğinde, bu durum aşırı alım koşulunu; -100’ün altına düştüğünde ise aşırı satım koşulunu gösterir. Örneğin, bir yatırımcı CCI'nın 100’ü geçtiğini gördüğünde, bu durum piyasanın aşırı alımda olduğunu ve bir düzeltme yapabileceğini düşünebilir. Aynı şekilde, CCI -100’e düştüğünde, fiyatların düşüş gösterebileceği düşünülerek alım fırsatları değerlendirilebilir.

Sonuç olarak, CCI, piyasalardaki fiyat hareketlerini analiz etmek için etkili bir araçtır. Ancak, diğer göstergelerle birlikte kullanılması, daha güvenilir sinyaller elde edilmesine yardımcı olabilir. Bu bağlamda, CCI'yı kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yalnızca bu göstergeye dayanarak işlem yapmamaktır; piyasa koşulları ve diğer analiz yöntemleri de göz önünde bulundurulmalıdır.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi