CentOS Sistemlerde cPanel ile Adım Adım Kurulum: Mail (SMTP) Spam Sorunu Nasıl Aşılır?

0 Yanıtlar 1 Görüntülenme
·
Katılımcılar
Konuyu Açan #0
[cente]E-posta sunucu yönetiminde en büyük sıkıntılardan biri, SMTP üzerinden gönderilen maillerin spam klasörüne düşmesi veya hiç ulaşmamasıyla ilgilidir. Özellikle CentOS tabanlı sistemlerde cPanel kullanırken bu sorunu çözmek, doğru yapılandırma ve bazı ek önlemlerle mümkündür. Bu yazıda, adım adım yapmanız gerekenleri ve olası çözümleri detaylandıracağım.

İlk olarak, mail sunucunuzun IP adresinin ve alan adınızın doğru yapılandırıldığından emin olun. SPF, DKIM ve DMARC kayıtları, e-posta doğrulama protokolleri olup, bunlar mailinizin güvenilirliğini artırır.
  • SPF kaydı, gönderen sunucu IP’sini tanımlar. Örneğin:
    CODE
    1v=spf1 ip4:xxx.xxx.xxx.xxx -all

• DKIM, e-postanın içeriğinin değiştirilmediğini onaylar. cPanel’de DKIM’i aktif etmek için, “Email Authentication” bölümünden yapabilirsiniz.
  • DMARC ise, SPF ve DKIM’in başarısız olması durumunda ne olacağını belirler ve raporlama sağlar.

İkinci adımda, SMTP portlarınızın düzgün çalıştığından ve engellenmediğinden emin olun.
  • 25, 465 ve 587 portlarının açık olması gerekir. Güvenlik duvarı ve hosting sağlayıcınızın port filtrelerini kontrol edin.
  • Ayrıca, SMTP trafiğinizi SSL veya TLS ile şifreleyerek, spam filtrelerini aşma şansını artırırsınız.

Üçüncü aşamada, mail gönderim limitlerine dikkat edin. Çok yüksek gönderim oranları veya kısa sürede yapılan büyük gönderimler spam filtrelerini tetikleyebilir.
  • cPanel’de “Exim Configuration” veya “Mail Queue” ayarlarını optimize ederek, gönderim hızını ve hacmini kontrol altına alın.

Son olarak, spam raporlarını ve mail loglarını düzenli takip edin.
  • /var/log/exim_mainlog veya cPanel’in sağladığı log analiz araçlarıyla, problemli mail trafiğini tespit edebilirsiniz.
  • Ayrıca, mailinizin spam skoru düşük tutmak için, içerik ve başlıkların da spam kriterlerine uygun olmamasına dikkat edin.

Tüm bu adımlar, SPF, DKIM, DMARC ile birlikte doğru yapılandırıldığında, mailinizin spam klasörüne düşme riskini ciddi oranda azaltır. Ayrıca, gönderdiğiniz içeriklerin kaliteli ve spam içeriğinden uzak olması da önemli bir faktördür. Bu detaylar, e-posta iletişiminizin güvenilirliğini artıracak ve mail teslim sürelerini optimize edecektir.[/center]
  • Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar (Toplam: 1, Üyeler: 1, Misafirler: 0)
    Toplam: 1 (üyeler: 1, misafirler: 0)
    0 alıntı seçildi