Tartışma

Cloudflare WAF ile Ransomware (Fidye Yazılımı) Şifreleme Tehdidi Nasıl Engellenir? (Adım Adım Kurulum ve Sıkılaştırma (H

Başlatan IronSpecter · 26 Ağu 2026 05:16 · 1 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Cloudflare Web Application Firewall (WAF), web uygulamalarını çeşitli tehditlerden koruma amacıyla tasarlanmış bir güvenlik katmanıdır. Fidye yazılımları (ransomware), özellikle günümüzde siber saldırganlar tarafından sıklıkla kullanılan bir tehdit türüdür. Bu yazıda, Cloudflare WAF kullanarak fidye yazılımı şifreleme tehditlerini nasıl engelleyebileceğinizi adım adım inceleyeceğiz.

1. Cloudflare Hesabı Oluşturun ve Alan Adınızı Ekleyin

Öncelikle, Cloudflare üzerinde bir hesap oluşturmanız ve korumak istediğiniz alan adınızı eklemeniz gerekmektedir. Alan adınızı ekledikten sonra, DNS ayarlarınızı Cloudflare’a yönlendirmeniz gerekiyor. Bu süreç, alan adınızın trafik akışını Cloudflare’a yönlendirecek ve WAF’ın devreye girmesini sağlayacaktır.

2. WAF’ı Etkinleştirin

Cloudflare arayüzünde, “Firewall” sekmesine gidin ve WAF’ı etkinleştirin. Burada, belirli güvenlik seviyelerini ayarlayabilir ve hangi tür saldırılara karşı koruma sağlayacağınızı belirleyebilirsiniz. Özellikle, fidye yazılımlarının yaygın olarak kullandığı HTTP isteklerini engelleyen kuralları aktif hale getirmek önemlidir.

3. Güvenlik Duvarı Kurallarını Özelleştirin

Cloudflare WAF, birçok önceden tanımlı kural setine sahiptir. Bunları inceleyerek fidye yazılımı saldırılarına karşı spesifik koruma sağlayacak kuralları ekleyebilirsiniz. Örneğin:

• Dosya yükleme kontrolleri: Belirli uzantılara sahip dosyaların yüklenmesini engelleyin.
  • SQL enjeksiyonu ve XSS korumaları: Bu tür saldırılar fidye yazılımlarının girişi için yaygın yollar sunar.
  • Zararlı bot trafiğini engelleme: Cloudflare’ın bot yönetim özelliklerini kullanarak kötü niyetli botların web sitenize erişimini kısıtlayın.

4. Logları ve Uyarıları İzleyin

WAF etkinleştirildikten sonra, Cloudflare’ın sunduğu loglama ve uyarı sistemlerini kullanarak herhangi bir şüpheli aktiviteyi izleyin. Bu, potansiyel bir saldırı anında hızlı bir şekilde müdahale etmenizi sağlar.

5. Sürekli Güncelleme ve Hardening

Fidye yazılımlarının sürekli geliştiği göz önüne alındığında, Cloudflare WAF kurallarınızı düzenli aralıklarla gözden geçirin ve güncelleyin. Ek olarak, web uygulamanızın genel güvenliğini artırmak için güncel yazılımlar kullanın, yedekleme çözümleri oluşturun ve kullanıcı erişimlerini düzenli olarak kontrol edin.

Sonuç olarak, Cloudflare WAF, fidye yazılımlarına karşı etkili bir koruma sunar, ancak bu koruma katmanının etkinliği, sürekli izleme ve güncellemelerle artar. Web uygulamanızın güvenliğini artırmak için bu adımları izlemeniz, potansiyel tehditlere karşı daha sağlam bir savunma oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi