Konuyu Açan
[c]cPanel üzerinde sitenizdeki önbelleği düzenli olarak temizlemek veya yenilemek istiyorsanız, bunu cron işleri (zamanlanmış görevler) aracılığıyla otomatik hale getirebilirsiniz. Bu işlem, özellikle dinamik içerik veya sık güncellenen sitelerde, önbelleğin sağlıklı bir şekilde korunması açısından önemlidir. İşte adım adım nasıl yapılacağına dair detaylar:
Burada, 'kullaniciadi' ve dizin yolu kendi hosting ortamınıza göre ayarlanmalıdır. Bu komut, cache dizinindeki tüm dosyaları siler.
veya doğrudan komutu yazabilirsiniz.
Bu metodun en önemli avantajı, manuel müdahaleye gerek kalmadan sitenizin performansını optimize etmek ve gerekirse cache'leri düzenli olarak yenilemektir. Ayrıca, farklı cache sistemleri veya içerik yönetim sistemleri kullanıyorsanız, bu betiği ona göre uyarlamak gerekir.
Son olarak, önbellek temizliği sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var: yanlışlıkla önemli dosyaları silmemek ve komutların doğru dizinlerde çalıştığından emin olmak. Bu nedenle, ilk denemeleri dikkatli ve küçük çapta yapmanızda fayda var.[/c]
- İlk olarak, önbelleği temizlemek için kullanacağınız komut veya betiği belirlemelisiniz. Örneğin, eğer bir PHP tabanlı önbellek sistemi kullanıyorsanız, ilgili PHP script'ini veya komut satırı komutunu hazırlayın. Basit bir örnek olarak, WordPress sitelerinde önbelleği temizlemek için WP-CLI kullanılabilir veya belirli bir PHP fonksiyonu çağrılabilir.
- Örneğin, belirli bir dizindeki cache dosyalarını silmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
KOD
1rm -rf /home/kullaniciadi/public_html/cache/*Burada, 'kullaniciadi' ve dizin yolu kendi hosting ortamınıza göre ayarlanmalıdır. Bu komut, cache dizinindeki tüm dosyaları siler.
- Bu komutu veya betiği bir dosyaya kaydedin. Diyelim ki, 'clear_cache.sh' adında bir shell script oluşturup içine yukarıdaki komutu yazdınız ve çalıştırılabilir hale getirdiniz.
- cPanel'de giriş yaptıktan sonra, "Gelişmiş" veya "Advanced" bölümündeki "Zamanlanmış Görevler" (Cron Jobs) kısmına gidin.
- Yeni bir cron görevi eklemek için, genellikle şu adımları uygulayın:
- Zamanlama sıklığını belirleyin (örneğin, her gün veya saat başı)
- Komut satırına şu tarz bir giriş yapın:
KOD
1bash /home/kullaniciadi/scripts/clear_cache.shveya doğrudan komutu yazabilirsiniz.
- İşlem tamamlandıktan sonra, belirlediğiniz zaman aralıklarında otomatik olarak cache dizini temizlenecek.
Bu metodun en önemli avantajı, manuel müdahaleye gerek kalmadan sitenizin performansını optimize etmek ve gerekirse cache'leri düzenli olarak yenilemektir. Ayrıca, farklı cache sistemleri veya içerik yönetim sistemleri kullanıyorsanız, bu betiği ona göre uyarlamak gerekir.
Son olarak, önbellek temizliği sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var: yanlışlıkla önemli dosyaları silmemek ve komutların doğru dizinlerde çalıştığından emin olmak. Bu nedenle, ilk denemeleri dikkatli ve küçük çapta yapmanızda fayda var.[/c]