cPanel'de Laravel .env Dosyası Nasıl Yapılandırılır?

0 Yanıt 1 Görüntülenme
Puanlayanlar
Katılımcılar
Konuyu Açan #1
[cPanel] ortamında Laravel projelerinde .env dosyasını doğru şekilde yapılandırmak, uygulamanızın güvenliği ve performansı açısından kritik öneme sahiptir. Bu süreç, özellikle paylaşımlı hosting ortamlarında, dikkatlice ve adım adım yapılmalıdır. İşte detaylı adımlar ve önemli noktalar:

1. Dosyanın Yüklenmesi ve Konumu

İlk olarak, Laravel projenizin kök dizininde bulunan .env dosyasını cPanel Dosya Yöneticisi veya FTP aracılığıyla yükleyin. Bu dosya, projenin ana dizininde olmalı, genellikle public_html veya onun altındaki klasörde konumlanır.
Not: Üretim ortamında .env dosyasını doğrudan düzenlemek yerine, yeni bir dosya oluşturarak içeriklerini oradan kopyalayabilirsiniz.

1. Veritabanı ve Bağlantı Ayarları

Laravel’in .env dosyası, temel yapılandırma bilgilerini içerir. Bunlar arasında en kritik olanlar:
  • DB_HOST : Veri tabanı sunucusu (genellikle localhost veya IP adresi)
  • DB_PORT : Bağlantı noktası (varsayılan 3306)
  • DB_DATABASE : Veritabanı adı
  • DB_USERNAME : Veritabanı kullanıcısı
  • DB_PASSWORD : Veritabanı şifresi

Örneğin:
KOD
123456  
DB_HOST=localhost  
DB_PORT=3306  
DB_DATABASE=veritabani_adi  
DB_USERNAME=kullanici_adi  
DB_PASSWORD=sifre  

1. Uygulama Anahtarını Güncelleme

Laravel’in güvenliği için APP_KEY değerinin doğru ayarlandığından emin olun. Yeni bir anahtar oluşturmak için terminal veya SSH erişimi varsa php artisan key:generate komutunu kullanabilirsiniz. cPanel üzerinden terminal erişimi yoksa, yeni anahtarı Laravel projesinden alıp .env dosyasına yapıştırmalısınız.

1. Uygulama Ortamını Belirtme

APP_ENV ve APP_DEBUG ayarları, uygulamanın çalışma ortamını belirler:
  • APP_ENV=production (üretim ortamı)
  • APP_DEBUG=false (hata detaylarını gizle)

1. Özel ve Güvenlik Ayarları

• APP_URL : Uygulamanın erişim adresi, örn: https://www.siteadi.com
  • CACHE_DRIVER, SESSION_DRIVER, QUEUE_CONNECTION gibi performans ve güvenlik ile ilgili ayarlar da burada yer alır.

1. Dosyayı Güvenli Hale Getirme

.env dosyasını düzenledikten sonra, erişimi sınırlamak ve güvenliği sağlamak için dosya izinlerini 600 yapmanız önerilir. Ayrıca, .env dosyasını doğrudan public_html içine koymak yerine, Laravel projesinin ana dizininde tutmak en güvenlisidir.

1. Sunucu ve PHP Versiyonu

Laravel’in uyumlu PHP sürümünü ve gerekli PHP eklentilerinin aktif olduğunu kontrol edin. cPanel’den PHP sürümünü ayarlayabilir ve gerekli modülleri (pdo, mbstring, zip, etc.) aktif hale getirebilirsiniz.

Sonuç olarak, cPanel ortamında Laravel .env dosyasını yapılandırmak, temel yapılandırma parametrelerini doğru ayarlamaktan ve güvenlik önlemlerinden geçer. Bu adımlar tamamlandığında, uygulamanız hem güvenli hem de istikrarlı çalışmaya hazır hale gelir.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar (Toplam: 1, Üyeler: 1, Misafirler: 0)
Toplam: 1 (üyeler: 1, misafirler: 0)
0 alıntı seçildi