cPanel'de MariaDB Geçişi Nasıl Yapılır?

0 Yanıt 1 Görüntülenme
·
Katılımcılar
Konuyu Açan #1
[cPanel] panelinizde MySQL'den MariaDB'ye geçiş yapmak, bazı adımlar ve dikkat edilmesi gereken noktalar içerir. Bu süreç, genellikle performans artışı ve güncel özelliklerden faydalanmak amacıyla tercih edilir. İşte detaylı ve adım adım anlatım:

1. Yedekleme Alın

Herhangi bir veritabanı operasyonuna başlamadan önce, mevcut veritabanlarınızın tam yedeğini alın. cPanel'de "phpMyAdmin" aracılığıyla veya "Backup" bölümünden veritabanı yedekleri oluşturabilirsiniz. Bu, olası veri kaybı riskine karşı kritik bir adımdır.

1. MariaDB Paketini Kurun

cPanel genellikle CentOS veya CloudLinux tabanlı sunucularda çalışır. Sunucunuza uygun MariaDB sürümünü yüklemek için öncelikle "WHM" paneline erişin.
  • "EasyApache 4" veya "Yum" paket yöneticisini kullanabilirsiniz.
  • WHM üzerinden "MySQL/MariaDB Upgrade" veya "MySQL/MariaDB Sürüm Güncelleme" bölümüne gidin.
  • Burada, mevcut MySQL sürümünüzü MariaDB ile değiştirecek sürümü seçin ve kurulum işlemini başlatın.

1. Yükseltme Sürecini Takip Edin

Kurulum sırasında, sunucu otomatik olarak MySQL'den MariaDB'ye geçiş yapar. Bu işlem sırasında, bağlı servislerin ve ayarların uyumlu olduğundan emin olun. Sunucu yeniden başlatma ve yapılandırma güncellemeleri gerekebilir.

1. Veritabanlarını Kontrol Edin

Kurulum tamamlandığında, phpMyAdmin veya komut satırı aracılığıyla veritabanlarınızı kontrol edin. Verilerin bütünlüğü, erişim ve performansı test edin.

1. Uyumluluk ve Optimizasyon

MariaDB, MySQL ile yüksek uyumluluğa sahiptir, ancak bazı ayar ve performans parametreleri farklılık gösterebilir. "my.cnf" veya "my.ini" yapılandırma dosyalarını inceleyerek gerekirse ayarları optimize edin.

1. Güvenlik ve Güncellemeleri Takip Edin

Kurulum sonrası, MariaDB'nin en güncel sürümünü kullanmak ve güvenlik yamalarını takip etmek, sisteminizin güvenliği açısından kritiktir.

Bu adımlar, cPanel ortamında MySQL'den MariaDB'ye geçiş sürecini genel hatlarıyla özetler. Her zaman yedekleme ve test aşamalarını atlamadan ilerlemek, olası sorunlara karşı en iyi korumayı sağlar.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar (Toplam: 6, Üyeler: 6, Misafirler: 0)
Toplam: 6 (üyeler: 6, misafirler: 0)
0 alıntı seçildi