[cPanel], genellikle paylaşımlı hosting ortamlarında kullanılsa da, VPS veya VDS ortamlarında da esneklik ve kontrol sağlamak amacıyla tercih edilebilir. Özellikle Python botlarının veya diğer uygulamaların taşınması ve sıfırdan yapılandırılması süreçleri, sistem yöneticileri ve geliştiriciler için detaylı planlama ve uygulama gerektirir. Bu yazıda, cPanel ile Debian tabanlı VDS üzerinde Python botlarının taşınması ve yeni bir ortamın sıfırdan kurulması aşamalarını adım adım inceleyeceğiz.
İlk adım olarak, mevcut botların ve yapılandırmaların tam yedeğini almak önemlidir. Python botlarının kodları, bağımlılıkları ve konfigürasyon dosyaları, güvenilir bir yedekleme sistemi ile kaydedilmelidir. cPanel’deki dosya yöneticisi veya SSH erişimi kullanılarak, botların bulunduğu dizinler ve ilgili veritabanları dışa aktarılır. Ayrıca, Python ortamları ve kütüphanelerinin listesi (örneğin, requirements.txt) alınmalıdır.
İkinci adımda, yeni VDS ortamında sıfırdan yapılandırma yapılır. Debian sistemi güncellenir ve gerekirse minimal kurulum tercih edilir. Bu noktada, cPanel’in kurulum ve yönetimi, tercihen otomatik kurulum scriptleri veya manuel kurulum ile sağlanabilir. Python ortamı ise, genellikle pyenv veya doğrudan sistemde kurulu Python ile kurulur. Bağımlılıkların kurulumu için requirements.txt veya Pipfile kullanılır. Ayrıca, cron işleri, sistem servisi veya supervisord gibi araçlar ile botların otomatik başlatılması planlanır.
Üçüncü aşamada, taşınmış olan botlar yeni ortama aktarılır ve test edilir. Bu aşamada, performans ve güvenlik kontrolleri yapılmalı, botların düzgün çalıştığından emin olunmalı. Ayrıca, DNS ayarlarının güncellenmesi ve güvenlik duvarı kurallarının yapılandırılması ile sistem güvenliği sağlanır.
Son olarak, tüm süreç boyunca düzenli yedekleme ve izleme mekanizmaları kurulmalıdır. Böylece, olası arızalara karşı hızlı müdahale ve veri güvenliği temin edilir.
Bu sürecin her aşaması, detaylı planlama ve dikkatli uygulama ile başarılı bir şekilde tamamlanabilir. Sizin bu konuda karşılaştığınız en büyük zorluklar veya karşılaştığınız özel durumlar nelerdir?