CyberPanel, Linux sunucu yönetiminde özellikle VPS ve VDS ortamlarında tercih edilen güçlü ve kullanıcı dostu bir panel. AlmaLinux ise CentOS’un devamı niteliğinde, açık kaynak kodlu ve stabilitesiyle öne çıkan bir Linux dağıtımı. Bu iki teknolojiyi entegre ederek, RaxBoard gibi bir platforma taşıma ve güvenliği artırma süreci, hem teknik hem de pratik açıdan detaylı bir planlama gerektiriyor. Bu yazıda, adım adım taşıma işlemi ve güvenlik hardening adımlarını ele alacağız.
İlk aşamada, RaxBoard ortamına geçişte temel olarak sunucu imajlarını yedeklemek ve yeni AlmaLinux VDS’ye uygun yapılandırma yapmak kritik. Mevcut ortamınızda, verilerin ve yapılandırma ayarlarının tam yedeğini almak, olası hatalara karşı önlem sağlar. Ardından, AlmaLinux üzerinde CyberPanel kurulumunu gerçekleştirirken, aşağıdaki temel adımları takip etmek gerekir:
- AlmaLinux işletim sistemini güncellemek:
- Gerekli bağımlılıkları yüklemek ve CyberPanel kurulum scriptini çalıştırmak.
- Firewall ve SELinux ayarlarını yapılandırmak (dilerseniz Devamında detaylandırılır).
Taşıma aşamasında, RaxBoard’da kullanılan domain ve veritabanlarını yeni sunucuya aktarmak için
rsync veya
scp gibi araçları kullanabilirsiniz. Ayrıca, CyberPanel’in sağladığı yedek ve restore fonksiyonları ile de bu süreci kolaylaştırmak mümkün.
Güvenlik hardening ise, Linux sunucuların temel savunma hatlarını güçlendirmeye dayanır. Özellikle şunlara odaklanmak gerekir:
- Firewall ve Fail2Ban kurup yapılandırmak: Belirli portlara sadece güvenilen IP’lerden erişim sağlamak.
- SELinux veya AppArmor kullanımı: Sistem seviyesinde yetki sınırlarını belirlemek.
- SSH erişimini kısıtlamak: Anahtar tabanlı giriş, kök kullanıcıyla girişin kapatılması.
- Güncel ve minimal paketlerle çalışmak: Gereksiz servisleri devre dışı bırakmak.
Son olarak, sisteminizin düzenli olarak güncellenmesi ve logların izlenmesi, olası güvenlik açıklarını minimize eder. RaxBoard ortamında, taşıma ve güvenlik yapılandırması tamamlandıktan sonra, performans ve stabilite açısından testler yapmak, uzun vadeli yönetim için kritik önemdedir.
Bu sürecin detayları ve karşılaşılabilecek sorunlar, ortamınıza ve yapılandırmanıza göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, her adımı dikkatli planlayıp, yedekleri güncel tutmak en iyi uygulamadır.