Windows işletim sistemleri, zaman zaman kullanıcıların karşısına açılışta siyah ekran hatasıyla çıkabilir. Bu sorun, özellikle sürücü uyumsuzlukları, sistem dosyası bozuklukları veya başlangıç ayarlarının yanlış yapılandırılması nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durumda, Denetim Masası’ndan yapacağımız ince ayarlar, sorunun köküne inmeye ve çözüm üretmeye imkan sağlar.
İlk adım olarak, Windows Güvenli Mod’a geçmek önemlidir. Güvenli Mod’da, temel sürücü ve hizmetler çalıştığı için sorunun kaynağını tespit etmek daha kolay hale gelir. Güvenli Mod’a erişim için bilgisayarı yeniden başlatırken F8 veya Shift + F8 tuşlarına basılabilir, Modern Windows sürümlerinde ise “Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Kurtarma” bölümünden de erişim sağlanabilir.
Güvenli Mod’da, Denetim Masası’ndaki “Güç Seçenekleri” veya “Sistem ve Güvenlik” altında yer alan “Yüksek Performans” veya “Düzenli güç planı” ayarlarını kontrol etmek faydalı olur. Ayrıca, aşağıdaki ince ayarları yapabilirsiniz:
[list]
Başlangıç Programlarını Devre Dışı Bırak:
Mümkünse, başlangıçta otomatik çalışan gereksiz programları Devre Dışı bırakmak, sistem yükünü azaltır. Bunu Görev Yöneticisi > Başlangıç sekmesinden yapabilirsiniz.
Sistem Dosyası Denetleyicisi (SFC) Kullanımı:
Komut İstemi’ni yönetici olarak açıp sfc /scannow komutunu çalıştırmak, bozuk sistem dosyalarını onarır. Bu işlem, açılış sırasında sorunlara neden olabilecek dosya hatalarını tespit eder ve düzeltir.
Başlangıç Güvenli Mod ve Sistem Yapılandırması:
msconfig aracını kullanarak başlangıç ayarlarını gözden geçirebilir, gereksiz başlangıç öğelerini devre dışı bırakabilirsiniz. Ayrıca, “Önyükleme” sekmesinde “Güvenli Önyükleme” seçeneği aktif edilebilir ve sorun giderme sırasında daha stabil ortam sağlanabilir.
Grafik Sürücülerin Güncellenmesi veya Geri Yüklenmesi:
Açılışta siyah ekran sorunu, çoğu zaman grafik sürücüleriyle ilgilidir. Güvenli Mod’da, ekran kartı sürücüsünü güncelleyebilir veya eski bir sürüme geri dönebilirsiniz.
Bu adımlar, Windows’un açılışta siyah ekran hatasını minimize etmek veya tamamen ortadan kaldırmak için uygulanabilir. Sorunun kök nedenine göre detaylı ayarlar ve düzenlemeler gerekebilir.
Bu tür ince ayarların doğru şekilde yapılması, sistem kararlılığını artırırken, başlangıç sorunlarını ciddi ölçüde azaltır. Sisteminizde devam eden sorunlar varsa, detaylı loglar ve yapılandırma ayarlarıyla birlikte uzman desteği almak, kalıcı çözümler sağlar.