Konuyu Açan
DirectAdmin, web hosting yönetimi için oldukça popüler bir kontrol panelidir. Debian tabanlı bir VDS (Virtual Dedicated Server) üzerinde Node.js projelerinizi yönetmek ve taşımak, daha verimli bir çalışma ortamı oluşturabilir. Bu rehberde, Node.js projelerinizi DirectAdmin ile Debian VDS üzerinde nasıl taşıyacağınızı ve kurulum aşamalarını adım adım inceleyeceğiz.
1. Sunucunun Hazırlanması
İlk adım olarak, Debian VDS sunucunuzun güncel olduğundan emin olun. Terminal üzerinden aşağıdaki komutları kullanarak sisteminizi güncelleyebilirsiniz:
Node.js’i kurmadan önce gerekli olan paketleri yükleyelim:
2. Node.js Kurulumu
Node.js’in en güncel sürümünü yüklemek için NodeSource deposunu kullanacağız. Aşağıdaki komut ile Node.js’in LTS sürümünü kurabilirsiniz:
Kurulum tamamlandıktan sonra, Node.js ve npm sürümünü kontrol edin:
3. Projelerin Taşınması
Node.js projenizi taşımak için öncelikle mevcut proje dosyalarınızı sunucunuza yükleyin. Bunun için SFTP veya SCP gibi yöntemleri kullanabilirsiniz. Projenizin bulunduğu dizine geçin ve burada
4. Uygulamanın Başlatılması
Uygulamanızın arka planda çalışması için
Ardından, projenizi başlatmak için aşağıdaki komutu kullanın:
5. DirectAdmin ile Yönetim
DirectAdmin kontrol panelinize giriş yaparak "Domain Setup" sekmesinden projenizin alan adını ekleyin. Daha sonra "Custom HTTPD Configurations" bölümünden gerekli yapılandırmaları yaparak Node.js uygulamanızın doğru bir şekilde çalışmasını sağlayın.
Sonuç olarak, DirectAdmin ile Debian VDS üzerinde Node.js projelerinizi taşımak ve yönetmek oldukça basit bir süreçtir. Uygulamanızın doğru çalıştığından emin olduktan sonra, kullanıcılarınız için kesintisiz bir hizmet sunabilirsiniz.
1. Sunucunun Hazırlanması
İlk adım olarak, Debian VDS sunucunuzun güncel olduğundan emin olun. Terminal üzerinden aşağıdaki komutları kullanarak sisteminizi güncelleyebilirsiniz:
CODE
12sudo apt update
sudo apt upgradeNode.js’i kurmadan önce gerekli olan paketleri yükleyelim:
CODE
1sudo apt install curl software-properties-common2. Node.js Kurulumu
Node.js’in en güncel sürümünü yüklemek için NodeSource deposunu kullanacağız. Aşağıdaki komut ile Node.js’in LTS sürümünü kurabilirsiniz:
CODE
12curl -sL https://deb.nodesource.com/setup_16.x | sudo -E bash -
sudo apt install nodejsKurulum tamamlandıktan sonra, Node.js ve npm sürümünü kontrol edin:
CODE
12node -v
npm -v3. Projelerin Taşınması
Node.js projenizi taşımak için öncelikle mevcut proje dosyalarınızı sunucunuza yükleyin. Bunun için SFTP veya SCP gibi yöntemleri kullanabilirsiniz. Projenizin bulunduğu dizine geçin ve burada
npm install komutunu çalıştırarak gerekli bağımlılıkları yükleyin:CODE
12cd /path/to/your/project
npm install4. Uygulamanın Başlatılması
Uygulamanızın arka planda çalışması için
pm2 gibi bir işlem yöneticisi kullanmak faydalıdır. Öncelikle pm2’yi global olarak yükleyin:CODE
1sudo npm install -g pm2Ardından, projenizi başlatmak için aşağıdaki komutu kullanın:
CODE
1pm2 start app.js --name "my-node-app"5. DirectAdmin ile Yönetim
DirectAdmin kontrol panelinize giriş yaparak "Domain Setup" sekmesinden projenizin alan adını ekleyin. Daha sonra "Custom HTTPD Configurations" bölümünden gerekli yapılandırmaları yaparak Node.js uygulamanızın doğru bir şekilde çalışmasını sağlayın.
Sonuç olarak, DirectAdmin ile Debian VDS üzerinde Node.js projelerinizi taşımak ve yönetmek oldukça basit bir süreçtir. Uygulamanızın doğru çalıştığından emin olduktan sonra, kullanıcılarınız için kesintisiz bir hizmet sunabilirsiniz.