Tartışma

diskutil Komutu ile macOS Terminal Touch ID Kilitlenme Çözümü

Başlatan ofaman · 29 Ağu 2026 07:10 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
macOS işletim sistemi, kullanıcıların güvenliğini artırmak amacıyla çeşitli özellikler sunmaktadır. Bunlardan biri de Touch ID, yani parmak izi ile kimlik doğrulama sistemidir. Ancak bazı durumlarda kullanıcılar, Touch ID'nin kilitlenmesi gibi sorunlarla karşılaşabilir. Bu tür durumlarda, Terminal üzerinden diskutil komutunu kullanarak çözüm sağlamak mümkündür. Bu yazıda, bu süreci adım adım inceleyeceğiz.

Öncelikle, diskutil komutunun işlevselliğinden bahsedelim. Terminal uygulaması üzerinden kullanabileceğiniz bu komut, diskinizle ilgili çeşitli işlemleri gerçekleştirmenizi sağlar. Disklerinizi doğrulama, onarma veya formatlama gibi işlemler için oldukça faydalıdır. Touch ID’nin kilitlenmesi, genellikle sistem dosyalarında bir tutarsızlık veya bozulma olduğunda meydana gelir.

Bu sorunu gidermek için şu adımları izleyebilirsiniz:

1. Terminal’i Açın: Uygulamalar > Araçlar > Terminal yolunu izleyerek Terminal uygulamasını başlatın.

1. Disk Bilgilerini Kontrol Edin: Aşağıdaki komutu yazarak tüm disklerinizi görüntüleyebilirsiniz:
CODE
1diskutil list

Bu komut, bağlı olan tüm disklerin ve bölümlerin listesini gösterecektir.

1. Disk Onarımı Yapın: Kilitlenmiş olan diskinizi onarmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz. Burada diskX kısmını onarmak istediğiniz diskin numarası ile değiştirmelisiniz:
CODE
1diskutil repairVolume /dev/diskX

Bu işlem, belirtilen diski onarıp, olası hataları giderecektir.

1. Sistemi Yeniden Başlatın: Onarma işlemi tamamlandıktan sonra, bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bu, değişikliklerin etkinleşmesi için gereklidir.

Bu adımlar, Touch ID'nizin kilitlenme sorununu çözebilir. Ancak, sorun devam ederse, sistem ayarlarını kontrol etmek veya Apple destek ile iletişime geçmek gerekebilir. Bu süreçte diskutil komutunun sağladığı kolaylık, kullanıcıların sorunlarını hızlı ve etkili bir şekilde çözmelerine yardımcı olur.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi