- 24 Kasım 2025
- 929
- 49
Docker ile Web Projesi Yayınlama
Docker, günümüzün modern yazılım geliştirme ve dağıtım süreçlerinde vazgeçilmez bir araç haline gelmiştir. Özellikle web projeleri için, Docker sayesinde uygulamalarınızı farklı ortamlarda tutarlı bir şekilde çalıştırmak, bağımlılıkları yönetmek ve dağıtım süreçlerini kolaylaştırmak mümkün hale gelir. Bu yazıda, Docker kullanarak bir web projesini nasıl yayınlayacağınızı adım adım inceleyeceğiz.
Docker Nedir ve Neden Kullanılır?
Docker, uygulamaları ve bağımlılıklarını içeren konteynerler oluşturarak çalışmasını sağlayan bir platformdur. Bu konteynerler, uygulamanın ihtiyaç duyduğu her şeyi (kod, çalışma zamanı, sistem araçları, kütüphaneler, ayarlar) içerir ve herhangi bir ortamda aynı şekilde çalışır. Docker'ın en büyük avantajlarından biri, geliştirme, test ve üretim ortamları arasındaki farklılıklardan kaynaklanan uyumsuzluk sorunlarını ortadan kaldırmasıdır. Ayrıca, kaynakları daha verimli kullanmanıza ve uygulamalarınızı daha hızlı dağıtmanıza olanak tanır.
Docker Kurulumu ve Temel Komutlar
Docker'ı kullanmaya başlamadan önce sisteminize kurmanız gerekmektedir. Docker'ın web sitesinden işletim sisteminize uygun olan sürümü indirip kurabilirsiniz. Kurulum tamamlandıktan sonra, terminal veya komut istemcisinde `docker --version` komutunu çalıştırarak kurulumun başarılı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Docker'ın temel komutları arasında `docker run`, `docker build`, `docker pull`, `docker push` ve `docker ps` bulunur. Bu komutlar, konteyner oluşturma, imaj oluşturma, imaj çekme/gönderme ve çalışan konteynerleri listeleme gibi işlemleri gerçekleştirmenizi sağlar.
Docker Image Oluşturma (Dockerfile)
Web projenizi Docker üzerinde çalıştırmak için öncelikle bir Docker imajı oluşturmanız gerekir. Bu imajı oluşturmak için bir Dockerfile kullanmanız gerekmektedir. Dockerfile, imajın nasıl oluşturulacağını tanımlayan bir metin dosyasıdır. Bu dosyada, hangi temel imajın kullanılacağı, hangi bağımlılıkların yükleneceği, hangi dosyaların kopyalanacağı ve hangi komutların çalıştırılacağı gibi bilgiler yer alır. Örneğin, bir Node.js projesi için Dockerfile'da Node.js temel imajını kullanabilir, `npm install` komutu ile bağımlılıkları yükleyebilir ve `node app.js` komutu ile uygulamayı başlatabilirsiniz.
Web Projesi İçin Docker Compose Kullanımı
Docker Compose, birden fazla konteynerin bir araya gelerek oluşturduğu uygulamaları tanımlamak ve yönetmek için kullanılan bir araçtır. Özellikle web projelerinde, veritabanı, ön uç ve arka uç gibi farklı bileşenlerin ayrı konteynerlerde çalışması yaygın bir durumdur. Docker Compose, bu bileşenleri tek bir YAML dosyası üzerinden tanımlamanıza ve tek bir komutla başlatmanıza olanak tanır. Bu sayede, karmaşık uygulamaların yönetimi ve dağıtımı önemli ölçüde kolaylaşır.
Konteyneri Çalıştırma ve Test Etme
Docker imajınızı oluşturduktan sonra, `docker run` komutu ile bir konteyner oluşturup çalıştırabilirsiniz. Bu komut, imajı temel alarak yeni bir konteyner oluşturur ve belirtilen komutları çalıştırır. Konteyner çalıştıktan sonra, uygulamanızı test edebilir ve doğru çalıştığından emin olabilirsiniz. Eğer bir web uygulamasını çalıştırıyorsanız, tarayıcınızdan uygulamanın adresine giderek erişebilirsiniz. Konteynerin loglarını inceleyerek herhangi bir sorun olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz.
Docker Hub ve İmaj Yayınlama
Docker Hub, Docker imajlarını depolamak ve paylaşmak için kullanılan bir çevrimiçi depodur. Oluşturduğunuz Docker imajını Docker Hub'a yükleyerek, başkalarının da kullanmasını sağlayabilirsiniz. İmajı yüklemek için öncelikle Docker Hub'da bir hesap oluşturmanız ve ardından `docker login` komutu ile hesabınıza giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra, `docker tag` komutu ile imajınıza bir etiket ekleyerek ve `docker push` komutu ile imajınızı Docker Hub'a gönderebilirsiniz.
Sürekli Entegrasyon ve Sürekli Dağıtım (CI/CD) Entegrasyonu
Docker, sürekli entegrasyon (CI) ve sürekli dağıtım (CD) süreçlerine entegre edilerek yazılım geliştirme ve dağıtım süreçlerini otomatikleştirmenize yardımcı olur. CI/CD araçları (örneğin, Jenkins, GitLab CI, CircleCI), kod değişikliklerini otomatik olarak algılayarak Docker imajlarını oluşturabilir, test edebilir ve yayınlayabilir. Bu sayede, uygulamalarınızı daha sık ve daha güvenli bir şekilde dağıtabilirsiniz. Docker'ın CI/CD süreçlerine entegrasyonu, yazılım geliştirme ekiplerinin verimliliğini artırır ve hataları azaltır.