Tartışma

Dual Boot Nasıl Kurulur?

Başlatan DataNomad · 01 Ağu 2026 22:06 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Dual boot, bir bilgisayarda iki farklı işletim sisteminin (OS) birlikte çalışmasını sağlayan bir yapılandırmadır. Genellikle Windows ve Linux gibi farklı sistemlerin yan yana kullanımı tercih edilir. Bu yazıda, dual boot kurulumu için adım adım bir rehber sunulacaktır.

1. Sistem Gereksinimleri ve Hazırlık:

Dual boot kurulumu için öncelikle sistem gereksinimlerini kontrol etmek önemlidir. İşletim sistemlerinin her biri için yeterli disk alanı ve RAM bulunmalıdır. Kurulum öncesinde, mevcut işletim sisteminin yedeğini almak da iyi bir uygulamadır. Böylece, olası veri kayıplarının önüne geçilmiş olur.

2. Disk Bölümleme:

Dual boot kurulumunun en kritik aşamalarından biri disk bölümleme işlemidir. Windows işletim sisteminde, disk yönetimi aracını kullanarak yeni bir bölüm oluşturabilirsiniz. Mevcut disk alanınızı sağ tıklayıp “Shrink Volume” seçeneği ile kısıp, ardından “New Simple Volume” ile yeni bir bölüm yaratmalısınız. Bu bölüm, yeni işletim sistemi için kullanılacaktır. Genellikle, en az 20-30 GB'lık bir alan önerilmektedir.

3. İkinci İşletim Sisteminin Kurulumu:

İkinci işletim sistemini kurmak için bir kurulum medyası (USB veya DVD) oluşturmalısınız. Örneğin, Linux dağıtımları için resmi web sitelerinden ISO dosyası indirip, Rufus gibi bir program ile USB bellek hazırlayabilirsiniz. Bilgisayarı yeniden başlattığınızda, BIOS ayarlarından USB veya DVD ile boot etmesini sağlayın. Kurulum sırasında, disk bölümleme adımında daha önce oluşturduğunuz bölümü seçerek kurulumu tamamlayın.

4. Boot Loader Ayarları:

Kurulum tamamlandıktan sonra, bilgisayar her yeniden başlatıldığında hangi işletim sisteminin çalıştırılacağını seçmenizi sağlayan bir boot loader (genellikle GRUB) yüklenir. Bu aşamada, sisteminizin başlangıç ayarlarını kontrol etmek ve gerektiğinde düzenlemek önemlidir. Linux kurulumları genellikle otomatik olarak boot loader'ı yapılandırır, ancak sorun yaşarsanız manuel ayar yapmanız gerekebilir.

5. Sorun Giderme:

Kurulumdan sonra, her iki işletim sistemi arasında geçiş yaparken sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, boot loader ayarlarını kontrol etmek ve gerekirse onarmak için bootable bir kurtarma medyası kullanabilirsiniz. Ayrıca, forumlarda benzer sorunları yaşayan kullanıcıların paylaşımlarından faydalanmak da yararlı olabilir.

Sonuç olarak, dual boot kurulumu belirli adımlar doğrultusunda gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir. Doğru adımlar izlendiğinde, iki farklı işletim sistemini sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi