Tartışma

Dual Boot Yaparken Saat Farkı Sorunu Nasıl Çözülür

Başlatan IronSpecter · 14 Haz 2026 03:00 · 23 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Dual boot yaparken saat farkı sorunu, kullanıcıların karşılaştığı yaygın bir durumdur. Windows ve Linux gibi iki farklı işletim sistemini aynı anda kullanmak istediğinizde, bu sistemlerin saat ayarlarının nasıl senkronize edileceği üzerinde düşünmek gerekebilir. Özellikle, bir sistemin UTC (Koordinatlı Evrensel Zaman) ve diğerinin yerel zaman kullanması, saat farkları yaratarak kafa karıştırıcı bir durum oluşturabilir. Bu durumda, sistemlerden birinin saat ayarını değiştirmek, bazen tek başına yeterli olmayabilir.

Öncelikle, Windows işletim sisteminin saat ayarlarını kontrol etmekle başlayalım. Windows, varsayılan olarak yerel saat kullanır. Bu durumda, Linux sisteminizin saat ayarının UTC’ye ayarlanması gerekir. Linux üzerinde saat ayarını değiştirmek için terminali açın ve şu komutu yazın: `timedatectl set-timezone UTC`. Böylece, Linux sisteminiz UTC zaman dilimine geçiş yapmış olur. Ancak, bu noktada dikkat edilmesi gereken bir husus var; bu değişiklik, var olan tüm dosya zaman damgalarını etkilemez, bu nedenle dosyalarınıza erişirken zaman damgalarını doğru görmek için bu ayarları dikkatlice yapmalısınız.

Bir diğer çözüm ise, Windows’un saat ayarını UTC olarak ayarlamaktır. Windows 10 ve sonrası için bu ayarı değiştirmek oldukça kolay. Kayıt defteri düzenleyicisini açarak şu yola gidin: `HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation`. Burada `RealTimeIsUniversal` adında yeni bir DWORD (32-bit) değeri oluşturun ve değerini 1 olarak ayarlayın. Bu değişiklikle birlikte, Windows’un saat ayarı artık UTC olarak kabul edilecek ve böylece Linux ile olan senkronizasyon probleminiz ortadan kalkacaktır. Ancak, kayıt defteri düzenlemesi yaparken dikkatli olun; yanlış bir değişiklik, sisteminizin çalışma biçimini olumsuz etkileyebilir.

Bir başka yöntem ise, her iki işletim sisteminin saat ayarlarını kontrol etmek ve gerektiğinde güncellemektir. Bazen, güncellemeler sonrası bu ayarlar sıfırlanabilir veya değiştirilebilir. Linux üzerinde `date` komutunu kullanarak mevcut tarih ve saat ayarlarını kontrol edebilir, ardından `date -s` komutuyla yeni bir tarih ve saat ayarı yapabilirsiniz. Bu, geçici bir çözüm olarak işe yarasa da, sürekli olarak güncelleme gerektirebilir. Sonuç olarak, bu tür durumlarla sürekli başa çıkmak zorunda kalabilirsiniz.

Son olarak, bu ayarları yaptıktan sonra sistemlerinizi yeniden başlatmayı unutmayın. Birçok kullanıcı, saat ayarlarının değiştiğini görmesine rağmen sistemi yeniden başlatmadan çalışmaya devam eder. Bu, bazen değişikliklerin etkili olmasını engelleyebilir. Güncel saat ayarlarını görmek için her iki işletim sisteminde de zaman dilimlerini kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Eğer her şey doğru bir şekilde ayarlandıysa, dual boot deneyiminiz çok daha sorunsuz hale gelecektir. İyi çalışmalar!

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi