Tartışma

Evliyalarda Tevazu Örnekleri

Başlatan ASENA · 03 Ağu 2026 02:56 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Evliya, halk arasında Allah dostu olarak bilinen, manevi yetenekleri ve bilgileri ile ön plana çıkan kişilerdir. Tevazu ise, kişinin kendini alçakgönüllü bir şekilde ifade etmesi, kibirden uzak durmasıdır. Evliyaların hayatları, tevazunun en güzel örnekleriyle doludur.

Evliyalardan birisi olan Hazret-i Mevlana, tevazunun en önemli simgelerinden biridir. Mevlana, kendisini hiçbir zaman diğer insanların üzerinde görmemiş, daima alçakgönüllü olmuştur. Bir gün, bir talebesi ona “Siz, şu anda tüm dünyaya hükmeden birisiniz” dediğinde, Mevlana bu söze karşılık olarak: “Ben, sadece Allah’a hizmet eden bir kulum” demiştir. Bu durum, onun tevazusunu ve kendini nasıl konumlandırdığını açıkça göstermektedir.

Bir başka örnek ise, Abdülkadir Geylani Hazretleri'nden gelmektedir. Geylani, her zaman başkalarının ihtiyaçlarına öncelik vermiştir. Bir gün, bir talebesi kendisinden bir şeyler talep ettiğinde, Geylani ona: "Benim elimde bir şey yok, benim sahip olduğum tek şey, Allah’ın lütfudur" demiştir. Bu ifade, onun egosundan arınmış yapısını ve yalnızca Allah’a olan bağlılığını açıkça ortaya koyar.

Tevazu, evliyaların sadece sözlerinde değil, davranışlarında da belirgin bir şekilde ortaya çıkar. Örneğin, İmam-ı Azam Ebu Hanife, her zaman ilim talep edenlere kapısını açık tutmuş ve bilgilerini paylaşmaktan hiç çekinmemiştir. Onun bu tutumu, ilim ve bilginin toplum için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Sonuç olarak, evliyaların hayatları, tevazunun en güzel örnekleri ile doludur. Onların alçakgönüllü duruşları, günümüzde de örnek alınması gereken birer model teşkil etmektedir. Tevazu, sadece bir erdem değil, aynı zamanda manevi olgunluğun da bir göstergesidir.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi