Tartışma

Fibonacci ve RSI Birlikte Kullanılır mı?

Başlatan APIHunter · 23 Ağu 2026 20:30 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Fibonacci retracement seviyeleri ve Relative Strength Index (RSI), teknik analizde sıklıkla kullanılan iki önemli araçtır. Her biri kendi başına güçlü göstergeler sunarken, birlikte kullanıldıklarında traderlara daha derin bir analiz yapma imkanı tanır. Bu yazıda, Fibonacci ve RSI'nın nasıl entegre edilebileceğini inceleyeceğiz.

Fibonacci retracement, fiyat hareketlerinin geri çekilme seviyelerini belirlemek için kullanılır. Genellikle %23.6, %38.2, %50, %61.8 ve %100 seviyeleri dikkate alınır. Bu seviyeler, bir varlığın fiyatının belirli bir trend içinde ne kadar gerileyebileceğini gösterir. Örneğin, bir hisse senedi %50 oranında geri çekilirse, yatırımcılar bu seviyeden alım yapmayı düşünebilir. Ancak, bu seviyelerin tek başına yeterli olmadığını unutmamak önemlidir.

RSI, 0 ile 100 arasında değişen bir momentum göstergesidir ve genellikle 70’in üzerinde aşırı alım, 30’un altında ise aşırı satım durumlarını belirtir. RSI'nın temel amacı, bir varlığın aşırı alım veya aşırı satım durumlarını tespit ederek potansiyel geri dönüş noktalarını belirlemektir.

Bu iki göstergenin birleşimi, yatırımcılara daha fazla güven sağlar. Örneğin, bir varlık Fibonacci seviyelerinden birine yaklaşırken RSI’nın 30’a yakın bir seviyede olması, potansiyel bir alım fırsatı sunabilir. Aynı şekilde, fiyat Fibonacci seviyesinden geri dönerken RSI’nın 70’in üzerinde olması, satış için bir sinyal olarak değerlendirilebilir.

Sonuç olarak, Fibonacci ve RSI'nın birlikte kullanılması, traderların daha bilinçli kararlar almasını sağlar. Bu teknikler, bir varlığın fiyat hareketlerini ve momentumunu daha iyi anlamak için bir araya getirildiğinde, stratejik bir avantaj sunar.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi