Tartışma

FreeBSD Jails Sanallaştırma ile İzole Web Sunucusu: Adım Adım Kurulum Rehberi

Başlatan Furko · 25 Ağu 2026 15:56 · 7 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
FreeBSD, güçlü ve esnek bir işletim sistemi olarak bilinirken, "jail" özelliği ile sanallaştırma konusunda da önemli bir yere sahiptir. Jails, işletim sisteminin çekirdeğinde çalışan, izole edilmiş çevreler oluşturarak uygulamaların güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu rehberde, FreeBSD üzerinde bir web sunucusu kurmak için jail'lerin nasıl kullanılacağını adım adım inceleyeceğiz.

1. Gerekli Paketlerin Kurulumu:
İlk adım, FreeBSD sisteminizde gerekli yazılımları kurmaktır. Terminalde aşağıdaki komutları çalıştırarak Apache, PHP ve diğer gerekli paketleri yükleyin:

CODE
1pkg install apache24 php74 php74-mysqli php74-gd

2. Jail Yapılandırması:
Jail oluşturmak için öncelikle bir dizin yapısı oluşturmamız gerekiyor. Aşağıdaki komutlar ile gerekli dizinleri oluşturun:

CODE
1mkdir -p /usr/jail/webserver

Daha sonra, jail yapılandırma dosyasını düzenleyin. Bu dosya genellikle /etc/jail.conf konumunda bulunur. Aşağıdaki satırları ekleyerek bir jail tanımlaması oluşturun:

CODE
123456webserver {
        path = "/usr/jail/webserver";
        host.hostname = "webserver.local";
        ip4.addr = 192.168.1.100;
        persist;
}

3. Jail İçeriğinin Kurulumu:
Jail’in içerisine gerekli dosyaları kopyalayın. Aşağıdaki komut ile sistemin temel dosyalarını kopyalayabilirsiniz:

CODE
12cd /usr/jail/webserver
cp -R /bin /lib /libexec /usr /etc .

Ayrıca, Apache ve diğer hizmetlerin çalışabilmesi için gereken yapılandırma dosyalarını da kopyalamalısınız.

4. Jail’i Başlatma:
Jail’i başlatmak için aşağıdaki komutu kullanın:

CODE
1service jail start webserver

Bu adımları tamamladıktan sonra, jail içinde Apache hizmetini başlatın:

CODE
1service apache24 start

5. Web Sunucusunu Test Etme:
Son olarak, tarayıcınızı açarak http://192.168.1.100 adresine gidin. Eğer her şey doğru yapılandırıldıysa, Apache’nin varsayılan sayfasını görmelisiniz.

Bu rehber ile FreeBSD üzerinde jails kullanarak izole bir web sunucusu oluşturmuş oldunuz. Jails, hem güvenlik hem de kaynak yönetimi açısından oldukça verimli bir yöntemdir. Özellikle çok sayıda web uygulamasını aynı makinede çalıştırmak isteyenler için ideal bir çözümdür.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi