Tartışma

FreeBSD Optimizasyonu: Yüksek Bellek (ZFS ARC) Tüketimi Nasıl Çözülür? (Adım Adım Kurulum Rehberi)

Başlatan DataNomad · 31 Ağu 2026 12:50 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Yüksek bellek tüketimi, özellikle ZFS kullanan FreeBSD sistemlerinde sıkça karşılaşılan bir sorundur. ZFS, veri bütünlüğünü sağlamak ve performansı artırmak amacıyla ARC (Adaptive Replacement Cache) adlı bir önbellek mekanizması kullanır. Ancak, bu mekanizma bazen sistemin genel bellek kullanımını olumsuz etkileyebilir. İşte bu sorunu çözmek için adım adım bir rehber.

1. ARC Bellek Tüketimini Anlamak

ZFS ARC, sistemin RAM'inin önemli bir kısmını kullanır. Bu durum, sistemdeki diğer uygulamaların bellek ihtiyacını etkileyebilir. ARC, verileri hızlı bir şekilde erişilebilir hale getirerek, disk okuma işlemlerini azaltır. Ancak, bellek sınırlarını zorlaması, uygulama performansını düşürebilir.

2. ARC Bellek Ayarlarını Yapılandırma

FreeBSD'de ARC için bellek ayarlarını yapılandırmak, yüksek bellek tüketimini azaltmak için etkilidir. Aşağıdaki adımları izleyerek ayarları yapabilirsiniz:

• /boot/loader.conf dosyasını düzenleyin:
    CODE
    123
    vm.kmem_size="2G"
    vm.kmem_size_max="2G"

Burada "2G", ARC için ayırmak istediğiniz maksimum bellek miktarıdır. Sistemin bellek kapasitesine göre bu değeri ayarlayın.

• ZFS ARC için maksimum bellek sınırını ayarlamak:
    CODE
    12
    vfs.zfs.arc_max="1G"

Bu değer, ARC'nin kullanabileceği maksimum bellek miktarını belirler. Yine, bu değeri sistemin bellek yapısına göre optimize edin.

3. Değişiklikleri Uygulamak

Yapılan değişikliklerin geçerli olabilmesi için sistemi yeniden başlatın. Bu, ARC'nin yeni bellek ayarlarını almasını sağlayacaktır.

4. Bellek Kullanımını İzlemek

Sistem yeniden başlatıldıktan sonra, ARC'nin bellek kullanımını izlemek önemlidir. Bunun için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
CODE
12
arcstat

Bu komut, ARC'nin nasıl çalıştığı hakkında bilgi verir ve bellek kullanımını takip etmenize yardımcı olur.

Sonuç

Yüksek bellek tüketimi, ZFS kullanan FreeBSD sistemlerinde yaygın bir sorundur. Ancak, yukarıdaki adımları izleyerek ARC'nin bellek kullanımını optimize edebilir ve sistem performansını artırabilirsiniz. Unutmayın, her sistem farklıdır; bu nedenle ayarları kendi ihtiyaçlarınıza göre uyarlamak önemlidir.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar (Toplam: 1, Üyeler: 1, Misafirler: 0)
Toplam: 1 (üyeler: 1, misafirler: 0)
0 alıntı seçildi