Tartışma

FreeBSD Üzerinde Bhyve Hipervizörü Yapılandırması: UEFI/BIOS Boot Loader Hatası ve Adım Adım Kurulum Rehberi

Başlatan Celal · 26 Ağu 2026 17:03 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
FreeBSD, güçlü ve esnek bir Unix benzeri işletim sistemi olarak, sanallaştırma yetenekleri ile dikkat çekmektedir. Bhyve, FreeBSD üzerinde yerel olarak çalışan bir hipervizördür ve sanal makinelerin yönetimi için oldukça kullanışlıdır. Ancak, kurulum sırasında kullanıcılar genellikle UEFI veya BIOS boot loader hataları ile karşılaşabilir. Bu yazıda, Bhyve'yi FreeBSD üzerinde nasıl yapılandıracağınızı adım adım anlatacağım ve karşılaşabileceğiniz boot loader hatalarının üstesinden gelmek için ipuçları vereceğim.

İlk olarak, FreeBSD'yi kurduktan sonra Bhyve'yi yüklemek için gerekli olan bazı temel bileşenleri hazırlamalıyız.
  • FreeBSD 11.0 veya üzeri bir sürüm kullanmalısınız.
  • bhyve, virtio, ve uefi paketlerini yüklemek için pkg install komutunu kullanın.
  • UEFI boot için edk2 paketini de yüklemeniz gerekmektedir.

Bhyve yapılandırmasını başlatmak için önce sanal makinemizi oluşturmalıyız. Bir disk imajı oluşturmak için truncate veya dd komutlarını kullanabilirsiniz. Örneğin, 20GB’lık bir disk imajı oluşturmak için şu komutu verebilirsiniz:

CODE
1truncate -s 20G /path/to/disk.img

Ardından, sanal makinenizi başlatmak için aşağıdaki gibi bir komut kullanabilirsiniz:

CODE
1bhyve -c 2 -m 2G -H -P -s 0,hostbridge -s 1,lpc -l com1,/dev/nmdm0A -s 3:0,virtio,/path/to/disk.img -s 4:0,ahci-cd,/path/to/iso -u -x -s 5:0,uefi /dev/vtbd0

Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, boot loader hatası ile karşılaşırsanız, UEFI desteğinin aktif olduğundan emin olmanızdır. FreeBSD'de UEFI yapılandırması için /boot/loader.conf dosyasına gerekli ayarları eklemeyi unutmayın.

Son olarak, sanal makinenizi başlattığınızda eğer hala boot loader hataları alıyorsanız, BIOS ayarlarını kontrol etmelisiniz. Genellikle BIOS'ta "Secure Boot" ve "Fast Boot" seçenekleri devre dışı bırakılmalıdır. Bu adımlar, Bhyve’yi FreeBSD üzerinde sorunsuz bir şekilde yapılandırmanıza yardımcı olacaktır.

Bhyve ve FreeBSD ile ilgili deneyimleriniz veya karşılaştığınız başka sorunlar varsa, paylaşmaktan çekinmeyin.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi