Tartışma

Google Analytics Checkout Drop-Off Analizi

Başlatan CyberWolf · 27 Tem 2026 01:01 · 2 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
E-ticaret siteleri için checkout süreci, müşteri deneyiminin en kritik aşamalarından biridir. Bu aşamada yaşanan drop-off (terk oranı) sorunları, potansiyel satışların kaybedilmesine neden olabilir. Google Analytics, bu durumu analiz etmek için güçlü araçlar sunar. Bu yazıda, checkout drop-off analizinin nasıl gerçekleştirileceğine dair adım adım bir rehber sunacağım.

Öncelikle, Google Analytics üzerinde checkout sürecinizi izlemek için hedefler (goals) oluşturmalısınız. Hedefler, kullanıcıların checkout sürecindeki ilerleme aşamalarını takip etmenizi sağlar. Checkout sürecinizi aşamalara ayırarak her aşamada hedef oluşturmak, hangi aşamada daha fazla drop-off yaşandığını belirlemenize yardımcı olur. Örneğin:

• Sepete Ekle
  • Adres Bilgileri
  • Ödeme Bilgileri
  • Siparişin Tamamlanması

Bu hedefleri belirledikten sonra, "Dönüşüm Hızı" raporunu inceleyerek hangi aşamada sorun yaşandığını tespit edebilirsiniz. Dönüşüm hızı, her aşamada kaç kullanıcının ilerlediğini ve kaç kullanıcının bu aşamada kaldığını gösterir. Eğer adres bilgileri aşamasında yüksek bir drop-off oranı varsa, kullanıcı deneyimi ile ilgili sorunlar olabilir.

Bir sonraki adım, "Davranış Akışı" raporunu kullanmaktır. Bu rapor, kullanıcıların checkout sürecinde hangi yolları izlediğini ve en çok hangi aşamalarda ayrıldıklarını görmenizi sağlar. Davranış akışı, kullanıcı davranışlarını daha iyi anlamanızı ve potansiyel sorunlu noktaları belirlemenizi sağlar.

Ayrıca, kullanıcıların checkout sürecinde karşılaştıkları sorunları anlamak için anketler veya kullanıcı testleri düzenlemek faydalı olabilir. Bu tür geri bildirimler, kullanıcıların neden ayrıldığını anlamanızı ve gerekli iyileştirmeleri yapmanızı sağlar.

Sonuç olarak, Google Analytics ile checkout drop-off analizi, e-ticaret sitenizin dönüşüm oranlarını artırmak için hayati bir adımdır. Her aşamada kullanıcı davranışlarını izlemek ve potansiyel sorunları belirlemek, başarılı bir checkout süreci oluşturmanın anahtarıdır.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi