Tartışma

Google Analytics Telegram Bildirim Botu

Başlatan QuantumBerk · 29 Tem 2026 00:41 · 2 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Google Analytics, web sitenizin trafik verilerini takip etmek için en yaygın kullanılan araçlardan biridir. Ancak, bu verileri sürekli olarak kontrol etmek zaman alıcı olabilir. İşte bu nedenle, verilerinizi anlık olarak takip edebilmenizi sağlayacak bir Telegram bildirim botu oluşturmak oldukça faydalı olabilir. Aşağıda, bu sürecin nasıl gerçekleştirileceğine dair adım adım bir rehber sunulmaktadır.

1. Telegram Botu Oluşturma:
Öncelikle, Telegram'da bir bot oluşturmanız gerekecek. Bunun için @BotFather ile iletişime geçin. Yeni bir bot oluşturmak için /newbot komutunu kullanın ve botunuza bir isim ve kullanıcı adı verin. Botunuz oluşturulduktan sonra size bir API Token verilecektir; bu token'ı kaydedin çünkü botunuza erişim sağlamak için bu bilgilere ihtiyacınız olacak.

2. Google Analytics API Erişimi:
Google Analytics verilerinize erişmek için Google Analytics API'sini kullanmanız gerekecek. Google Cloud Console'a gidin, yeni bir proje oluşturun ve ardından Google Analytics API'sini etkinleştirin. API erişim bilgilerinizi almak için bir OAuth 2.0 istemci kimliği oluşturmalısınız. Bu adım, verilerinize güvenli bir şekilde erişim sağlamanızı mümkün kılacaktır.

3. Python ile Botunuzu Yazın:
Aşağıda, Google Analytics verilerinizi alıp Telegram botunuza bildirim gönderecek basit bir Python örneği bulunmaktadır:

CODE
12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334
import requests
from googleapiclient.discovery import build
from telegram import Bot

[b]Telegram bot token ve chat ID[/b]
TELEGRAM_TOKEN = 'YOUR_TELEGRAM_BOT_TOKEN'
CHAT_ID = 'YOUR_CHAT_ID'

[b]Google Analytics API ayarları[/b]
GA_VIEW_ID = 'YOUR_VIEW_ID'
analytics = build('analyticsreporting', 'v4', credentials=YOUR_CREDENTIALS)

[b]Verileri alma fonksiyonu[/b]
def get_analytics_data():
    return analytics.reports().batchGet(
        body={
            'reportRequests': [{
                'viewId': GA_VIEW_ID,
                'dateRanges': [{'startDate': '7daysAgo', 'endDate': 'today'}],
                'metrics': [{'expression': 'ga:sessions'}]
            }]
        }
    ).execute()

[b]Bildirim gönderme fonksiyonu[/b]
def send_telegram_message(message):
    bot = Bot(token=TELEGRAM_TOKEN)
    bot.send_message(chat_id=CHAT_ID, text=message)

[b]Ana işlem[/b]
data = get_analytics_data()
sessions = data['reports'][0]['data']['totals'][0]['values'][0]
send_telegram_message(f"Son 7 günde toplam oturum sayısı: {sessions}")

4. Zamanlama:
Bu scripti belirli aralıklarla çalıştırmak için bir zamanlayıcı kullanabilirsiniz. Örneğin, cron kullanarak her gün belirli bir saatte çalıştırabilirsiniz.

Sonuç olarak, Google Analytics verilerinizi anlık olarak Telegram üzerinden takip edebilmek büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Bu yöntem, özellikle web sitesi sahipleri için verimliliği artırmak adına önemli bir adım olabilir. Botu oluşturma süreciyle ilgili başka sorularınız varsa, yanıtlamaktan memnuniyet duyarım.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi