Konuyu Açan
Günümüzde web sitesi performansını ve kullanıcı davranışlarını anlamak, dijital pazarlama stratejilerinin temel taşlarından biri haline geldi. Google Analytics, bu amaçla en çok tercih edilen ücretsiz araçlardan biridir. Peki, Google Analytics’i web sitenize nasıl entegre edersiniz? İşte adım adım detaylar:
İlk aşamada, Google hesabınızla Google Analytics hesabına giriş yapmalısınız. Eğer hesabınız yoksa, ücretsiz olarak oluşturabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra, yeni bir mülk (property) ekleme sürecine geçersiniz. Burada, sitenizin adını, URL’sini ve zaman dilimini tanımlarsınız.
İkinci aşamada, size özgü takip izni kodu (tracking ID veya gtag.js kodu) verilir. Bu kod, genellikle şu biçimdedir: veya şeklinde. Bu kod, kullanıcıların sitenizdeki hareketlerini izlemek ve raporlamak için temel unsurdur.
Üçüncü aşamada, bu kodu web sitenize entegre etmelisiniz. En yaygın yöntem, kodu HTML dosyanızın bölümüne yerleştirmektir. Eğer bir içerik yönetim sistemi (CMS) kullanıyorsanız, tema veya eklentiler aracılığıyla bu kodu ekleyebilirsiniz. Ayrıca, Google Tag Manager gibi araçlar da kullanılarak bu kodun yönetimi kolaylaştırılabilir.
Son olarak, kodun düzgün entegre edildiğinden emin olmak için Google Analytics arayüzünde gerçek zamanlı raporlara bakabilir veya tarayıcı geliştirici araçlarıyla sayfa kaynak kodunu kontrol edebilirsiniz. Bu adımlar tamamlandığında, siteniz için veri toplamaya başlamış olursunuz.
Google Analytics’i doğru ve etkili biçimde kullanmak, dijital stratejinizin başarısı açısından kritik önemdedir. Kodun yerleştirilmesi ve yapılandırması konusunda dikkatli olmak, doğru veriye ulaşmanızı sağlar.
İlk aşamada, Google hesabınızla Google Analytics hesabına giriş yapmalısınız. Eğer hesabınız yoksa, ücretsiz olarak oluşturabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra, yeni bir mülk (property) ekleme sürecine geçersiniz. Burada, sitenizin adını, URL’sini ve zaman dilimini tanımlarsınız.
İkinci aşamada, size özgü takip izni kodu (tracking ID veya gtag.js kodu) verilir. Bu kod, genellikle şu biçimdedir:
KOD
1G-XXXXXKOD
1...Üçüncü aşamada, bu kodu web sitenize entegre etmelisiniz. En yaygın yöntem, kodu HTML dosyanızın bölümüne yerleştirmektir. Eğer bir içerik yönetim sistemi (CMS) kullanıyorsanız, tema veya eklentiler aracılığıyla bu kodu ekleyebilirsiniz. Ayrıca, Google Tag Manager gibi araçlar da kullanılarak bu kodun yönetimi kolaylaştırılabilir.
Son olarak, kodun düzgün entegre edildiğinden emin olmak için Google Analytics arayüzünde gerçek zamanlı raporlara bakabilir veya tarayıcı geliştirici araçlarıyla sayfa kaynak kodunu kontrol edebilirsiniz. Bu adımlar tamamlandığında, siteniz için veri toplamaya başlamış olursunuz.
Google Analytics’i doğru ve etkili biçimde kullanmak, dijital stratejinizin başarısı açısından kritik önemdedir. Kodun yerleştirilmesi ve yapılandırması konusunda dikkatli olmak, doğru veriye ulaşmanızı sağlar.