Son dönemde birkaç farklı sitede trafik dalgalanmalarıyla karşılaştım. İlk bakışta çoğu zaman sorun direkt olarak "Google sıralamaları düştü" şeklinde yorumlanıyor ama Search Console'a biraz daha detaylı bakınca durumun her zaman böyle olmadığını görüyorum.
Ben trafik düşüşü yaşandığında özellikle şu 7 noktayı kontrol ediyorum:
1. Sorgu bazında değişim
Öncelikle Performans raporundan son 28 günü önceki 28 günle karşılaştırıyorum.
Sadece toplam tıklamaya bakmak yerine hangi sorguların trafik kaybettiğine bakmak daha anlamlı oluyor. Bazen toplam trafik düşüyor ama ana kelimelerde ciddi bir problem olmuyor; düşüş birkaç uzun kuyruklu sorgudan kaynaklanabiliyor.
2. Sayfa bazında trafik kaybı
Hangi URL'lerin tıklama ve gösterim kaybettiğini kontrol ediyorum.
Özellikle daha önce düzenli trafik alan sayfalarda:
- Gösterim düşmüş mü?
- Ortalama konum değişmiş mi?
- CTR düşmüş mü?
- Sayfa hâlâ indeksleniyor mu?
bunlara ayrı ayrı bakıyorum.
3. CTR değişimi
Sıralama aynı kaldığı halde tıklamalar düşüyorsa ilk kontrol ettiğim şeylerden biri CTR oluyor.
Örneğin bir sayfa daha önce %5 CTR alırken aynı pozisyonlarda %2-3 seviyelerine düşmüşse başlık ve açıklama tarafında kullanıcı davranışını etkileyen bir değişiklik olabilir.
4. Marka ve marka dışı sorgular
Bence gözden kaçan noktalardan biri de bu.
Marka aramalarındaki trafik ile marka dışı organik trafiği ayrı değerlendirmek gerekiyor. Marka sorgularında problem yokken genel sorgularda düşüş varsa SEO tarafında farklı bir konu araştırmak gerekebilir.
5. İndeksleme durumu
Trafik düşüşünü direkt algoritma güncellemesine bağlamadan önce URL'nin indeks durumunu kontrol ediyorum.
Özellikle yeni düzenleme yapılan veya teknik değişiklik uygulanan sitelerde yanlış canonical, noindex, robots.txt veya yönlendirme gibi durumlar gözden kaçabiliyor.
6. Cihaz ve ülke kırılımı
Search Console'da trafik kaybının hangi cihazlarda veya hangi ülkelerde gerçekleştiğine bakmak da oldukça faydalı.
Örneğin sadece mobil cihazlarda ciddi bir düşüş varsa konu içerikten ziyade mobil deneyim, performans veya teknik tarafta olabilir.
7. Düşüşün başladığı tarih
Son olarak en önemli noktalardan biri bence tarih.
Düşüş tam olarak hangi gün başlamış?
O tarihte sitede:
- Tema değişikliği
- URL yapısı değişikliği
- Hosting/server değişikliği
- İçerik güncellemesi
- Robots.txt değişikliği
- Canonical değişikliği
- Büyük çaplı teknik çalışma
gibi bir işlem yapıldı mı diye kontrol ediyorum.
Bazen saatlerce SEO problemi ararken aslında birkaç gün önce yapılan basit bir teknik değişiklik nedeniyle trafik kaybettiğimizi görebiliyoruz.
Kısacası, trafik düştüğünde benim için ilk adım "Google bizi neden düşürdü?" sorusu olmuyor.
Önce Search Console'daki veriyi parçalayarak düşüşün
hangi sorgu, hangi URL, hangi cihaz, hangi ülke ve hangi tarihte gerçekleştiğini bulmaya çalışıyorum.
Siz trafik düşüşlerinde ilk olarak hangi veriye bakıyorsunuz?
Özellikle son dönemde Search Console üzerinden trafik kaybı yaşayan varsa, nasıl analiz ettiğinizi merak ediyorum.