Konuyu Açan
Windows işletim sistemlerinde yaşanan otomatik başlangıç onarma döngüsü, kullanıcılar için büyük bir problem oluşturabilir. Bu durum, sistemin başlatılamaması ve sürekli olarak onarma moduna geçmesiyle kendini gösterir. Bu yazıda, Grup İlkesi Düzenleyicisi (Gpeditmsc) aracılığıyla bu sorunu nasıl engelleyebileceğinizi detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.
Öncelikle, Grup İlkesi Düzenleyicisi yalnızca Windows Pro ve Enterprise sürümlerinde bulunur. Gpeditmsc aracılığıyla bazı ayarları değiştirerek sistemin otomatik onarım işlevini devre dışı bırakabiliriz. Bu işlem için:
Bu ayar, Windows'un otomatik onarım döngüsüne girmesini engelleyecektir. Ancak, bu işlem sadece geçici bir çözümdür; kalıcı bir çözüm için sistemin neden bootloop'a girdiğini anlamak önemlidir.
Örneğin, sistem güncellemeleri, donanım değişiklikleri veya yazılım uyumsuzlukları bu durumu tetikleyebilir. Eğer bu sorun sıkça tekrarlıyorsa, bir sistem geri yükleme noktası oluşturmak veya işletim sistemini yeniden yüklemek de alternatif çözümler arasında yer alır.
Sonuç olarak, Gpeditmsc kullanarak otomatik başlangıç onarma döngüsünü engellemek mümkündür. Ancak bu tür sorunların altında yatan temel nedenleri araştırmak ve mümkünse düzeltmek, uzun vadeli bir çözüm sağlayacaktır.
Öncelikle, Grup İlkesi Düzenleyicisi yalnızca Windows Pro ve Enterprise sürümlerinde bulunur. Gpeditmsc aracılığıyla bazı ayarları değiştirerek sistemin otomatik onarım işlevini devre dışı bırakabiliriz. Bu işlem için:
- Gpeditmsc'yi Açma: Başlat menüsüne gidin, "Çalıştır" alanına "gpedit.msc" yazın ve Enter'a basın.
- İlkeler Menüsüne Gitme: Sol taraftaki menüden "Bilgisayar Yapılandırması" > "Yönetim Şablonları" > "Sistem" yolunu izleyin.
- Otomatik Onarım Ayarlarını Bulma: "Otomatik Onarım" ile ilgili politikaları bulmak için sağ taraftaki alanı inceleyin. Burada "Otomatik Onarım'ı devre dışı bırak" seçeneğini bulmanız gerekecek.
- Ayarı Değiştirme: Bu ayarı çift tıklayarak açın ve "Etkin" seçeneğini işaretleyin. Ardından, değişikliklerin geçerli olabilmesi için "Uygula" ve "Tamam" butonlarına tıklayın.
Bu ayar, Windows'un otomatik onarım döngüsüne girmesini engelleyecektir. Ancak, bu işlem sadece geçici bir çözümdür; kalıcı bir çözüm için sistemin neden bootloop'a girdiğini anlamak önemlidir.
Örneğin, sistem güncellemeleri, donanım değişiklikleri veya yazılım uyumsuzlukları bu durumu tetikleyebilir. Eğer bu sorun sıkça tekrarlıyorsa, bir sistem geri yükleme noktası oluşturmak veya işletim sistemini yeniden yüklemek de alternatif çözümler arasında yer alır.
Sonuç olarak, Gpeditmsc kullanarak otomatik başlangıç onarma döngüsünü engellemek mümkündür. Ancak bu tür sorunların altında yatan temel nedenleri araştırmak ve mümkünse düzeltmek, uzun vadeli bir çözüm sağlayacaktır.