Java Nedir ?

Yönetici
Yönetim Kurulu Başkanı
Chairman of the Board
Reaksiyon puanı
83
Java, Sun Microsystems (şu anda Oracle Corporation) tarafından geliştirilen, nesne yönelimli bir programlama dilidir. 1995 yılında piyasaya sürülen Java, "bir kez yaz, her yerde çalıştır" (Write Once, Run Anywhere - WORA) felsefesi ile tasarlanmıştır, yani Java ile yazılan programlar farklı platformlarda çalışabilir.

Temel Özellikler​

• Nesne Yönelimli: Sınıflar, nesneler, kalıtım ve polimorfizm gibi OOP kavramlarını destekler.
  • Platform Bağımsızlığı: Java uygulamaları, Java Virtual Machine (JVM) üzerinde çalışarak farklı işletim sistemlerinde çalışabilir.
  • Güçlü Tip Kontrolü: Değişken türleri derleme zamanında belirlenir, bu da hata olasılığını azaltır.
  • Zengin Kütüphane Desteği: Java'nın geniş standart kütüphanesi, birçok işlevselliği kolayca kullanmanıza olanak tanır.

Kullanım Alanları​

• Web Uygulamaları: Java, JSP (JavaServer Pages) ve Servlets ile dinamik web uygulamaları geliştirmek için yaygın olarak kullanılır.
  • Masaüstü Uygulamaları: JavaFX ve Swing ile masaüstü uygulamaları oluşturma.
  • Mobil Uygulamalar: Android uygulama geliştirme için ana dil olarak kullanılır.
  • Kurumsal Uygulamalar: Java EE (Enterprise Edition) ile büyük ölçekli kurumsal uygulamalar geliştirme.