Tartışma

Kubernetes Deploy: Uygulamaları Yüksek Ölçeklenebilirlikle Yönetmek

Başlatan ofaman · 28 Tem 2026 01:40 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Kubernetes, modern uygulama geliştirme ve dağıtım süreçlerinde devrim yaratan bir platformdur. Geliştiricilerin ve sistem yöneticilerinin, konteyner tabanlı uygulamaları yüksek ölçeklenebilirlikle yönetmelerine olanak tanır. Bu yazıda, Kubernetes üzerinde uygulama dağıtımının temel adımlarını inceleyeceğiz.

Öncelikle, Kubernetes'in temel bileşenleri arasında Podlar, Servisler ve Deployment'lar yer alır. Podlar, bir veya birden fazla konteynerin bir arada çalıştığı en küçük dağıtım birimidir. Servisler, bu Podlar arasında ağ iletişimini yönetirken, Deployment'lar ise uygulama sürümlerini güncellemek ve yönetmek için kullanılır.

Uygulama dağıtımının ilk adımı, bir Deployment nesnesi tanımlamaktır. Örneğin, bir Nginx uygulaması için aşağıdaki YAML dosyası kullanılabilir:

CODE
123456789101112131415161718192021222324
apiVersion: apps/v1
kind: Deployment
metadata:
  name: nginx-deployment
spec:
  replicas: 3
  selector:
    matchLabels:
      app: nginx
  template:
    metadata:
      labels:
    spec:
      containers:
[list]
[*]name: nginx
[/list]
        image: nginx:1.14.2
        ports:
[list]
[*]containerPort: 80
[/list]

Bu yapılandırma, üç adet Nginx podu oluşturur. Uygulamanın ölçeklenebilirliğini sağlamak için replicas alanı ayarlanabilir. Dağıtım yapıldıktan sonra, kubectl komut satırı aracı kullanılarak dağıtımın durumu kontrol edilebilir:

CODE
12
kubectl get deployments

Son olarak, uygulamanın dış dünya ile etkileşimde bulunabilmesi için bir Service oluşturulmalıdır. Örneğin, bir LoadBalancer tipi Servis tanımı şu şekilde olabilir:

CODE
1234567891011121314
apiVersion: v1
kind: Service
metadata:
  name: nginx-service
spec:
  type: LoadBalancer
  ports:
[list]
[*]port: 80
[/list]
    targetPort: 80
  selector:

Kubernetes ile uygulama dağıtımı, sadece basit bir süreç değildir; aynı zamanda yüksek düzeyde otomasyon ve yönetim sağlar. Bu süreçlerin nasıl işlediğini anlamak, modern yazılım geliştirme pratiğinde kritik bir adımdır. Kubernetes ile ilgili deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmak, bu konuda daha fazla bilgi edinmeyi teşvik edebilir.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi