Konuyu Açan

Yayınlanma Tarihi: 2 Ocak 2026
Etkilenen Dağıtımlar: Ubuntu 24.04/25.10, Fedora 42, Arch Linux (Kernel 6.18 - 7.0 arası)
Hata Türü: Kernel Panic / Soft Lockup
1. Hatanın Tanımı
Linux çekirdeği geliştiricileri, bellek yönetimini hızlandırmak için "Per-VMA (Virtual Memory Area) Locking" mekanizmasını optimize etmeye çalışırken, çok çekirdekli (256+ thread) işlemcilerde bir "yarış durumu" (race condition) ortaya çıktı. Sistem, aynı bellek bölgesini hem kilitlemeye hem de serbest bırakmaya çalıştığında kernel "panic" durumuna geçiyor.2. Belirtiler
- CPU Soft Lockup: İşlemci çekirdeklerinden birinin %100 yükte takılı kalması.
- RSS Inaccuracy: Bellek kullanımının (RSS) yanlış hesaplanması sonucu OOM (Out of Memory) katilinin rastgele güvenli uygulamaları kapatması.
- Sistem Donması: Özellikle Docker veya ağır veritabanı (PostgreSQL/MySQL) yükleri altında sistemin tamamen tepkisizleşmesi.
Çözüm Adımları
Bu hata doğrudan Linux çekirdeğinin bellek yönetimi (mm) modülüyle ilgili olduğu için kalıcı çözüm bir kernel güncellemesidir. Ancak yamayı bekleyene kadar sistemi şu şekilde kurtarabilirsiniz:Adım 1: Geçici Bellek Parametresi Uygulaması
Hatanın tetiklenmesini önlemek için "Transparent Huge Pages" (THP) özelliğini devreye dışı bırakmak en etkili yöntemdir:- Terminali açın ve şu komutu girin:echo never > /sys/kernel/mm/transparent_hugepage/enabled
- Kalıcı olması için /etc/default/grub dosyasındaki GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT satırına transparent_hugepage=never parametresini ekleyin ve sudo update-grub komutunu çalıştırın.
Adım 2: Kernel Sürümünü Geri Çekme (Rollback)
Eğer Kernel 6.20 veya 7.0 (Önizleme) sürümlerinden birini kullanıyorsanız, stabil olan LTS (Long Term Support) sürümüne dönün:- uname -r ile mevcut sürümü kontrol edin.
- GRUB menüsünde "Advanced Options" kısmından 6.6 LTS veya 6.1 sürümünü seçerek sistemi başlatın.
Adım 3: OOM Killer Hassasiyetini Ayarlayın
Eğer hatadan dolayı sisteminiz uygulamaları kapatıyorsa, OOM katilinin hassasiyetini düşürün:sysctl -w vm.oom_kill_allocating_task=1