Autor del tema
Linux işletim sisteminin hangi mimaride çalıştığını anlamak, sistemin performansı ve uyumluluğu açısından oldukça önemlidir. 32 bit ve 64 bit mimariler, işlemci mimarisi, bellek adresleme yetenekleri ve genel sistem performansı açısından önemli farklılıklar taşır. Bu yazıda, Linux sisteminizin 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğunu öğrenmenin birkaç etkili yolunu inceleyeceğiz.
İlk olarak, terminal üzerinden bir komut kullanarak mimari bilgisine ulaşabilirsiniz. Terminali açarak aşağıdaki komutu yazın:
Bu komut, sistem mimarisini gösterir. Çıktı olarak "x86_64" görüyorsanız, sisteminiz 64 bit; "i686" veya "i386" görüyorsanız, 32 bit mimaride çalışıyorsunuz demektir.
İkinci bir yöntem olarak, "file" komutunu kullanabilirsiniz. Bu komut ile işletim sistemi çekirdeğinin hangi mimaride olduğunu öğrenebilirsiniz. Aşağıdaki komutu terminalde çalıştırın:
Eğer sonuçta "ELF 64-bit" ifadesi geçiyorsa 64 bit, "ELF 32-bit" ifadesi geçiyorsa 32 bit mimaride olduğunuzu anlayabilirsiniz.
Ayrıca, "arch" komutunu da kullanarak sistem mimarisini öğrenmek mümkündür:
Bu komutun çıktısı da benzer şekilde 32 veya 64 bit mimarisini gösterecektir.
Son olarak, sisteminizin bit sayısını öğrenmek için "lscpu" komutunu da kullanabilirsiniz. Bu komut, işlemci bilgilerini detaylı bir şekilde gösterir. Terminalde şu komutu yazın:
Burada "Architecture" başlığının altında 32 veya 64 bit bilgisi yer alacaktır.
Bu yöntemlerle Linux sisteminizin mimarisini kolaylıkla öğrenebilirsiniz. İşletim sisteminizin doğru mimaride çalışması, yazılımlarınızın ve uygulamalarınızın performansı için kritik öneme sahiptir.
İlk olarak, terminal üzerinden bir komut kullanarak mimari bilgisine ulaşabilirsiniz. Terminali açarak aşağıdaki komutu yazın:
CODE
1uname -mBu komut, sistem mimarisini gösterir. Çıktı olarak "x86_64" görüyorsanız, sisteminiz 64 bit; "i686" veya "i386" görüyorsanız, 32 bit mimaride çalışıyorsunuz demektir.
İkinci bir yöntem olarak, "file" komutunu kullanabilirsiniz. Bu komut ile işletim sistemi çekirdeğinin hangi mimaride olduğunu öğrenebilirsiniz. Aşağıdaki komutu terminalde çalıştırın:
CODE
1file /sbin/initEğer sonuçta "ELF 64-bit" ifadesi geçiyorsa 64 bit, "ELF 32-bit" ifadesi geçiyorsa 32 bit mimaride olduğunuzu anlayabilirsiniz.
Ayrıca, "arch" komutunu da kullanarak sistem mimarisini öğrenmek mümkündür:
CODE
1archBu komutun çıktısı da benzer şekilde 32 veya 64 bit mimarisini gösterecektir.
Son olarak, sisteminizin bit sayısını öğrenmek için "lscpu" komutunu da kullanabilirsiniz. Bu komut, işlemci bilgilerini detaylı bir şekilde gösterir. Terminalde şu komutu yazın:
CODE
1lscpuBurada "Architecture" başlığının altında 32 veya 64 bit bilgisi yer alacaktır.
Bu yöntemlerle Linux sisteminizin mimarisini kolaylıkla öğrenebilirsiniz. İşletim sisteminizin doğru mimaride çalışması, yazılımlarınızın ve uygulamalarınızın performansı için kritik öneme sahiptir.