Tartışma

Linux Kernel Downgrade Rehberi

Başlatan APIHunter · 19 Ağu 2026 02:48 · 10 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Linux işletim sistemlerinde kernel, sistemin temel bileşenidir ve donanım ile yazılım arasındaki etkileşimi yönetir. Ancak, yeni bir kernel sürümüne geçiş yaparken beklenmedik sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle, kernel sürümünü düşürmek (downgrade) gerekebilir. Aşağıda, bu işlemi gerçekleştirmek için adım adım bir rehber bulabilirsiniz.

İlk olarak, mevcut kernel sürümünüzü kontrol etmek için terminalde aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz:

CODE
1uname -r

Bu komut, yüklü kernel sürümünü gösterecektir. Eğer mevcut kernel sürümünüzde sorun yaşıyorsanız, önce sisteminize yedek almanız önerilir.

Kernel sürümünü düşürmek için öncelikle, ihtiyacınız olan eski kernel paketini indirmeniz gerekiyor. Çoğu dağıtım, eski sürümlerin depolarında bulunmasına olanak tanır. Örneğin, Debian tabanlı sistemlerde aşağıdaki komutla eski kernel sürümünü kurabilirsiniz:

CODE
1sudo apt install linux-image-

Burada <eski_sürüm> kısmını düşürmek istediğiniz sürüm numarası ile doldurmalısınız.

Kurulum tamamlandıktan sonra, sisteminizi yeniden başlatmalısınız. Yeniden başlatma sırasında GRUB menüsüne erişerek, yüklü olan kernel sürümleri arasından eski sürümü seçin. GRUB menüsüne erişmek için genellikle bilgisayar açılırken Shift tuşuna basmanız yeterlidir.

Eski kernel sürümüne geçiş yaptıktan sonra, terminalde tekrar uname -r komutunu çalıştırarak geçiş yaptığınız sürümün doğru şekilde yüklendiğini kontrol edebilirsiniz. Eğer her şey yolunda ise, yeni kernel ile ilgili sorunlarınızı çözmüş olmalısınız.

Kernel düşürme işlemi, dikkatli yapılması gereken bir işlemdir. Yanlış bir sürüm yüklemek veya eski sürüm ile uyumsuz bir yapılandırma, sisteminizi baştan sona etkileyebilir. Bu nedenle, her adımı dikkatlice takip etmek ve gerektiğinde topluluk forumlarından yardım almak önemlidir.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi