Tartışma

Linux MySQL Database Backup Alma

Başlatan RootVision · 17 Ağu 2026 03:41 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
MySQL veritabanları, veri güvenliği ve sürekliliği açısından düzenli olarak yedeklenmelidir. Linux işletim sistemlerinde MySQL veritabanı yedekleme işlemi genellikle mysqldump aracı kullanılarak gerçekleştirilir. Bu araç, veritabanlarını kolayca yedeklemenizi sağlar. İşte adım adım bir yedek alma süreci.

Öncelikle, mysqldump komutunu kullanabilmeniz için terminalde MySQL veritabanı sunucusuna erişiminizin olması gerekiyor. Aşağıdaki komut, belirli bir veritabanının yedeğini alır:

CODE
1mysqldump -u [kullanıcı_adı] -p [veritabanı_adı] > [yedek_dosyası.sql]

Bu komutta:
  • [kullanıcı_adı]: MySQL kullanıcı adınızı belirtir.
  • -p: Parola girişi için bir istem oluşturur.
  • [veritabanı_adı]: Yedeğini almak istediğiniz veritabanının adıdır.
  • [yedek_dosyası.sql]: Yedek dosyasının adıdır ve .sql uzantılı olmalıdır.

Eğer tüm veritabanlarını yedeklemek istiyorsanız, --all-databases seçeneğini kullanabilirsiniz:

CODE
1mysqldump -u [kullanıcı_adı] -p --all-databases > tum_yedek.sql

Yedekleme işlemi sırasında, belirli tabloları hariç tutmak isterseniz, --ignore-table seçeneğini kullanabilirsiniz. Örneğin, test_db veritabanından test_table tablosunu hariç tutmak için:

CODE
1mysqldump -u [kullanıcı_adı] -p --ignore-table=test_db.test_table test_db > yedek.sql

Yedekleme sonrası, oluşturulan .sql dosyası, veritabanınızı geri yüklemek için kullanılabilir. Geri yükleme işlemi ise şu şekilde yapılır:

CODE
1mysql -u [kullanıcı_adı] -p [veritabanı_adı] < [yedek_dosyası.sql]

Bu komut, yedek dosyasını belirtilen veritabanına geri yükler. Yedekleme ve geri yükleme işlemlerini düzenli olarak yapmak, veri kaybını önlemek için kritik öneme sahiptir. Bu süreçlerin otomatikleştirilmesi için cron işleri de oluşturulabilir.

Veritabanı yedekleme yöntemleri hakkında daha fazla bilgi veya farklı bir yöntem denemek isteyenlerin deneyimlerini paylaşması yararlı olacaktır.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi