Tartışma

Linux PHP Composer Kurulumu

Başlatan NightDebugger · 16 Ağu 2026 22:56 · 1 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Composer, PHP projelerinde bağımlılık yönetimi için kullanılan bir araçtır. Projelerinizi oluştururken gerekli kütüphaneleri kolayca yükleyip güncelleyebilmenizi sağlar. Bu makalede, Linux üzerinde Composer'ı nasıl kuracağınızı adım adım inceleyeceğiz.

Gereksinimler:

1. PHP Kurulumu: Composer kullanabilmek için sisteminizde PHP'nin yüklü olması gerekmektedir. PHP'nin yüklü olup olmadığını kontrol etmek için terminalde şu komutu kullanabilirsiniz:
CODE
1php -v

Eğer PHP yüklü değilse, dağıtımınıza uygun bir yöntemle yüklemeniz gerekecektir.

1. cURL veya wget: Composer'ı indirmek için cURL veya wget araçlarından birine ihtiyacınız olacak. Bu araçlardan birinin sisteminizde kurulu olup olmadığını kontrol edin.

Adım 1: Composer'ı İndirin

Terminalde aşağıdaki komutu çalıştırarak Composer'ı indirin:
CODE
1curl -sS https://getcomposer.org/installer | php

Ya da wget kullanıyorsanız:
CODE
1wget -O - https://getcomposer.org/installer | php

Bu işlem, composer.phar adında bir dosya oluşturacaktır.

Adım 2: Composer'ı Global Olarak Kullanılabilir Hale Getirin

Composer'ı global olarak kullanabilmek için composer.phar dosyasını /usr/local/bin dizinine taşıyabilirsiniz. Aşağıdaki komutu terminalde çalıştırın:
CODE
1sudo mv composer.phar /usr/local/bin/composer

Bu noktada, Composer'ı terminalden composer komutuyla çalıştırabileceksiniz.

Adım 3: Kurulumu Doğrulayın

Kurulumun başarılı olup olmadığını kontrol etmek için terminalde şu komutu çalıştırın:
CODE
1composer -V

Bu komut, yüklü Composer sürümünü gösterecektir.

Sonuç

Artık Linux sisteminizde Composer kurulu ve kullanıma hazır. Projelerinizde bağımlılıkları yönetmek ve güncellemek için Composer'ı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Composer’ın sağladığı avantajlar sayesinde projelerinizin yönetimini daha etkili bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi