Tartışma

Linux Python Script Çalıştırma

Başlatan MysticFirewall · 28 Ağu 2026 04:01 · 3 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Python, Linux sistemlerinde yaygın olarak kullanılan bir programlama dilidir. Python scriptlerini çalıştırmak için birkaç adım takip etmeniz yeterlidir. Bu yazıda, bir Python scriptinin Linux ortamında nasıl çalıştırılacağını adım adım inceleyeceğiz.

Öncelikle, Python'un sistemde kurulu olduğundan emin olmalısınız. Terminalde aşağıdaki komutu yazarak Python sürümünü kontrol edebilirsiniz:

CODE
1python --version

veya

CODE
1python3 --version

Eğer Python yüklü değilse, dağıtımınıza bağlı olarak aşağıdaki komutları kullanarak yükleyebilirsiniz:

• Ubuntu/Debian için:
CODE
12sudo apt update
sudo apt install python3

• Fedora için:
CODE
1sudo dnf install python3

• Arch Linux için:
CODE
1sudo pacman -S python

Python yüklendikten sonra, çalıştırmak istediğiniz script dosyasının yolunu belirlemelisiniz. Örneğin, script dosyanız script.py adında ise ve bu dosya ~/projeler/ dizininde bulunuyorsa, terminalde bu dizine geçmek için şu komutu kullanabilirsiniz:

CODE
1cd ~/projeler/

Scriptin çalıştırılması için iki yöntem bulunmaktadır:

1. Doğrudan Python ile Çalıştırma: Scripti çalıştırmak için terminalde şu komutu yazabilirsiniz:

CODE
1python3 script.py

Bu komut, script dosyanızı Python yorumlayıcısı ile çalıştıracaktır.

1. Çalıştırılabilir Hale Getirme: Eğer scriptinizi doğrudan çalıştırmak isterseniz, dosyanın başına shebang eklemelisiniz. script.py dosyanızın en başına şu satırı ekleyin:

CODE
1#!/usr/bin/env python3

Daha sonra, dosyaya çalıştırılabilir izin vermeniz gerekiyor:

CODE
1chmod +x script.py

Artık scriptinizi aşağıdaki gibi çalıştırabilirsiniz:

CODE
1./script.py

Bu yöntem, scriptinizin daha kullanıcı dostu bir şekilde çalıştırılmasını sağlar ve terminalde Python yazmadan doğrudan scriptin adını girerek çalıştırmanıza olanak tanır.

Sonuç olarak, Linux ortamında Python scriptlerinizi çalıştırmak oldukça basittir. Yukarıda bahsedilen yöntemlerle, scriptlerinizi kolayca çalıştırabilir ve projelerinizi geliştirebilirsiniz.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi