Konuyu Açan
Apple’ın APFS (Apple File System) yapısı, macOS’in modern depolama yönetiminde kritik bir rol oynar. Ancak zaman zaman bu sistemdeki bozuk sektörler veya hatalar, özellikle Safari gibi sistem uygulamalarını etkileyebilir. Safari’nin düzgün çalışmaması veya tamamen erişim sorunları yaşanması, genellikle disk hatalarına veya dosya sistemi bozukluklarına işaret eder. Bu durumda, sorunu doğrudan çözmek yerine, geçici veya kalıcı bypass yöntemleri geliştirmek gerekebilir.
İlk adım olarak, Disk Utility kullanımı önerilir. Diskin bütünlüğünü kontrol edip onarmak, çoğu zaman sorunu çözer. Ancak, bazen bu araç yeterli olmayabilir. Bu noktada, daha derinlemesine çözüm yollarına yönelmek gerekir. Örneğin, Terminal üzerinden
Bunun dışında, Safari’nin sorunlu bölümlere erişimini engellemek veya geçici olarak bypass etmek için, aşağıdaki yöntemler düşünülebilir:
Özetle, APFS sektör bozuklukları karşısında, doğrudan onarım veya disk sağlığını iyileştirmenin yanı sıra, sistem seviyesinde bypass yöntemleriyle de çözüm üretmek mümkündür. Ancak, bu teknikler genellikle veri kaybı riskini beraberinde getirir; bu nedenle öncelikle yedekleme ve dikkatli hareket edilmesi şarttır.
Son olarak, bu tür sorunlarda kalıcı çözüm için, disk değişimi veya profesyonel veri kurtarma servislerine başvurmak en doğru adım olacaktır.
İlk adım olarak, Disk Utility kullanımı önerilir. Diskin bütünlüğünü kontrol edip onarmak, çoğu zaman sorunu çözer. Ancak, bazen bu araç yeterli olmayabilir. Bu noktada, daha derinlemesine çözüm yollarına yönelmek gerekir. Örneğin, Terminal üzerinden
fsck komutunu kullanmak, bozuk sektörleri belirleyip, onarmaya çalışmak mümkündür. Bu, özellikle APFS yapısında, disk yapısında ciddi bozukluklar varsa efektif bir seçenektir.Bunun dışında, Safari’nin sorunlu bölümlere erişimini engellemek veya geçici olarak bypass etmek için, aşağıdaki yöntemler düşünülebilir:
- Safari’nin önbellek ve çerezlerini temizlemek: Bu, bazen bozuk verilerin uygulamayı etkilediği durumlarda işe yarar.
- Güvenli Modda başlatmak: Sistem sorunlarını izole etmek için, macOS’u güvenli modda başlatıp Safari’yi test etmek.
- Sistem dosyalarını yeniden oluşturmak:
mvkomutlarıyla veya Recovery Mode kullanarak bozuk dosya veya bölümleri geçici olarak atlayıp, sistemin sağlıklı kopyalarını yüklemek. - Diskin fiziksel sağlığını kontrol etmek: SMART durumu ve S.M.A.R.T. verileri üzerinden disk arızası olup olmadığını belirlemek. Bu, genellikle sektördeki bozuklukların temel göstergesidir.
Özetle, APFS sektör bozuklukları karşısında, doğrudan onarım veya disk sağlığını iyileştirmenin yanı sıra, sistem seviyesinde bypass yöntemleriyle de çözüm üretmek mümkündür. Ancak, bu teknikler genellikle veri kaybı riskini beraberinde getirir; bu nedenle öncelikle yedekleme ve dikkatli hareket edilmesi şarttır.
Son olarak, bu tür sorunlarda kalıcı çözüm için, disk değişimi veya profesyonel veri kurtarma servislerine başvurmak en doğru adım olacaktır.