Tartışma

macOS Masaüstü Uygulamasının Sistemin Uyku Moduna Geçmesini (Sleep Prevention) Engellemesi

Başlatan Riches · 10 May 2026 20:00 · 27 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
macOS işletim sisteminde masaüstü uygulamalarının uyku moduna geçmesini engellemek, bazen iş akışımızın sürekliliği açısından kritik bir öneme sahip. Örneğin, uzun süren bir yükleme işlemi ya da bir video düzenleme projesi üzerinde çalışırken, sistemin uyku moduna geçmesi, tüm çabalarımızı boşa çıkarabilir. Bu noktada, macOS’un enerji tasarrufu ayarlarıyla oynamak, uygulamalarımızın en verimli şekilde çalışmasını sağlamak için atılacak ilk adım olacaktır.

Sistem tercihlerinde yer alan “Enerji Tasarrufu” sekmesi, uyku modunu kontrol etmek için oldukça önemli bir bölümdür. Burada, “Masaüstü bilgisayarımın uykuya geçmesini önle” seçeneğini aktif hale getirmek, uygulamalarınızın arka planda çalışmaya devam etmesini sağlar. Ancak bu ayarı yapmadan önce, bilgisayarınızın pil sağlığını da göz önünde bulundurmalısınız. Zira bu ayar, sürekli olarak bilgisayarınızın aktif kalmasına neden olur ve pil ömrünü kısaltabilir. Eğer dizüstü bir cihaz kullanıyorsanız, bunu dikkate almanızda fayda var.

Bazen sadece bu ayar yeterli olmayabilir. Örneğin, bazı uygulamalar kendiliğinden uyku moduna geçebilir. Bunu önlemek için, Terminal uygulamasını kullanarak belirli komutlar girmeniz gerekebilir. "caffeinate" komutunu kullanarak, belirli bir süre boyunca bilgisayarınızın uykuya geçmesini engelleyebilirsiniz. Örneğin, Terminal’de “caffeinate -u -t 3600” yazarak, bir saat boyunca sistemin uyku moduna geçmesini durdurmuş olursunuz. Bu komut, arka planda çalışan uygulamalarla da uyumlu çalışır ve süreçlerinizi kesintiye uğratmadan tamamlamanızı sağlar.

Ayrıca, bazı üçüncü parti uygulamalar da bu işlemi kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. “Amphetamine” gibi uygulamalar, belirli bir süre boyunca bilgisayarınızın uykuya geçmesini engellemenize olanak tanır. Kullanımı oldukça basit olan bu uygulama, zamanlayıcı ayarlarıyla beraber, belirli durumlarda otomatik devreye girer. Mesela, bir video izlerken veya belirli bir dosya indirirken, bu uygulama devreye girebilir ve sisteminizi aktif tutabilir. Gerçekten pratik bir çözüm arıyorsanız, bu tür uygulamalara göz atmanız faydalı olacaktır.

Sisteminizin uyku moduna geçmesini engellemek, sadece iş akışını sürdürmekle kalmaz, aynı zamanda uygulamaların güncel kalmasını da sağlar. Arka planda çalışan uygulamalar, güncel verileri yüklemeye devam ederken, bir yandan da sizin başka işlemler yapmanıza olanak tanır. Örneğin, bir dosya yüklerken ya da bir proje üzerinde çalışırken, diğer uygulamalarınızı açık tutmak, verimliliğinizi artırmak için harika bir yoldur.

Kısacası, macOS işletim sisteminizde uyku modunu engellemek için birkaç basit adım atmanız yeterlidir. Enerji tasarrufu ayarlarını kontrol edin, Terminal komutlarını kullanın veya üçüncü parti uygulamalardan faydalanın. Tüm bunlar, iş akışınızı kesintisiz devam ettirmenizi ve zamanınızı daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır. Unutmayın, teknoloji sizin hizmetinizde…

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi