Tartışma

macOS Üzerinde Swap Bellek Erişim İzni (Permission) Hataları: Donanımsal Teşhis ve Kesin Çözüm

Başlatan ASENA · 29 Ağu 2026 08:25 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Swap bellek, işletim sisteminin RAM yetersiz kaldığında kullandığı fiziksel bellek alanıdır. macOS'ta swap belleği ile ilgili erişim izinleri sorunları, sistemin performansını düşürebilir ve uygulamaların beklenmedik bir şekilde çökmesine neden olabilir. Bu yazıda, swap bellek erişim hatalarının nedenlerini, donanımsal teşhis yöntemlerini ve kesin çözümlerini inceleyeceğiz.

Öncelikle, swap belleği hatalarının en yaygın nedenlerinden biri, disk alanının yetersiz olmasıdır. macOS, swap bellek oluşturmak için yeterli alan bulamazsa, bu durumda erişim izni hataları ortaya çıkabilir. Disk alanınızı kontrol etmek için “Apple Menüsü > Hakkında Bu Mac > Depolama” yolunu izleyerek mevcut depolama alanınızı inceleyebilirsiniz. Yetersiz alan durumunda, kullanılmayan dosyaları silmek veya harici bir depolama birimi eklemek etkili bir çözüm olabilir.

Bir diğer olası neden ise dosya sisteminin bozulmasıdır. macOS, HFS+ veya APFS dosya sistemlerini kullanır ve bu sistemlerin bozulması, swap belleğine erişim izni hatalarına yol açabilir. Disk İzlencesi uygulamasını kullanarak diskinizi onarabilirsiniz. Disk İzlencesi’ni açın, sorunlu diski seçin ve “İlk Yardım” sekmesinden onarım işlemini başlatın.

Donanım sorunları da swap bellek hatalarına sebep olabilir. Özellikle RAM modülleri arızalıysa veya uyumsuzsa, bu durum sistemin bellek yönetimini olumsuz etkileyebilir. RAM testi yapmak için “Apple Diagnostics” özelliğini kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızı kapatın, ardından açarken “D” tuşuna basılı tutarak bu testi başlatabilirsiniz.

Son olarak, işletim sistemi güncellemelerini kontrol etmek önemlidir. Apple, sistemin kararlılığını ve performansını artırmak için düzenli güncellemeler yayınlar. “Sistem Tercihleri > Yazılım Güncelleme” bölümünden en güncel sürümü yükleyerek bu tür hataların önüne geçebilirsiniz.

Bu yöntemler, macOS üzerinde swap bellek erişim izni hatalarının çözümüne yardımcı olabilir. Sistem performansınızı artırmak ve uygulama çökme sorunlarını önlemek için bu adımları düzenli olarak kontrol etmek faydalı olacaktır.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi