Tartışma

Memory Dump'tan AES Anahtarı Bulma

Başlatan ThreatSeeker · 29 Tem 2026 17:00 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Memory dump, bir sistemin RAM'inin anlık görüntüsünü alarak içindeki verileri inceleme yöntemidir. Bu yöntem, özellikle güvenlik araştırmaları ve adli bilişim alanında önemli bir yer tutar. AES (Advanced Encryption Standard) gibi simetrik şifreleme algoritmalarının anahtarlarını bulmak, bir sistemdeki güvenlik açıklarını keşfetmek veya şifreli verilerin kurtarılması için kritik bir süreçtir.

AES anahtarını memory dump'tan bulmak için birkaç temel adım izlenir:

• Memory Dump Alma: İlk adım, hedef sistemin hafıza dökümünü almaktır. Bunun için çeşitli araçlar kullanılabilir. Örneğin, WinDbg veya FTK Imager gibi araçlar, hafıza dökümü almak için yaygın olarak kullanılır. Döküm alındıktan sonra, bu veriyi analiz edebileceğimiz bir formata dönüştürmemiz gerekir.
  • Döküm Analizi: Döküm dosyasını analiz etmek için bir analiz aracı kullanılır. Volatility veya Rekall gibi araçlar, hafıza dökümü üzerinde detaylı analiz yapmamıza olanak tanır. Bu araçlar, RAM içindeki verileri, dosya sistemini ve çalışmakta olan süreçleri inceleyebilir.
  • AES Anahtarı Arama: Analiz sürecinde, AES anahtarlarının bulunduğu veriler genellikle bellek içerisinde belirli bir yapıya sahiptir. AES anahtarları genellikle 128, 192 veya 256 bit uzunluğundadır. Bu anahtarları bulmak için bellek içerisindeki verileri tararken, bu uzunlukta veri bloklarını aramak önemlidir.
  • Şifre Çözme Süreci: Anahtar bulunduğunda, bu anahtar kullanılarak şifrelenmiş verileri çözmek mümkündür. Bu aşamada, elde edilen AES anahtarını kullanarak ilgili verileri şifre çözme işlemi gerçekleştirilir.

Sonuç olarak, memory dump'tan AES anahtarını bulmak, dikkatli bir analiz ve uygun araçlar ile mümkündür. Bu süreç, hem güvenlik araştırmaları hem de adli bilişim açısından büyük önem taşımaktadır. AES anahtarlarının bulunması, şifreli verilerin kurtarılmasında kritik bir adım olup, bu tekniklerin doğru bir şekilde uygulanması gerekmektedir.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi