Konuyu Açan
Money Flow Index (MFI), yatırımcıların hisse senedi veya diğer varlıkların aşırı alım veya aşırı satım durumlarını değerlendirmesine yardımcı olan bir teknik analiz göstergesidir. MFI, fiyat ve işlem hacmini birleştirerek, yatırımcıların piyasa duyarlılığını daha iyi anlamalarına olanak tanır. 0 ile 100 arasında değer alır ve 20'nin altında aşırı satım, 80'in üzerinde ise aşırı alım durumu olarak değerlendirilir.
MFI'nin hesaplanması, belirli bir dönem içinde (genellikle 14 gün) fiyat değişimleri ve işlem hacmi dikkate alınarak gerçekleştirilir. Öncelikle, pozitif ve negatif para akışları hesaplanır. Pozitif para akışı, kapanış fiyatının bir önceki güne göre daha yüksek olduğu günlerdeki işlem hacminin toplamıdır. Negatif para akışı ise kapanış fiyatının bir önceki güne göre daha düşük olduğu günlerdeki işlem hacminin toplamıdır. Bu iki değer kullanılarak MFI hesaplanır:
MFI = 100 - (100 / (1 + (Pozitif Para Akışı / Negatif Para Akışı)))
MFI'nin yorumlanmasında dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır:
Sonuç olarak, MFI, yatırımcılara piyasa hareketlerini anlamaları konusunda önemli bir araç sunmaktadır. Ancak, tek başına kullanmak yerine diğer göstergelerle birleştirilerek daha sağlam bir analiz yapılması önerilmektedir.
MFI'nin hesaplanması, belirli bir dönem içinde (genellikle 14 gün) fiyat değişimleri ve işlem hacmi dikkate alınarak gerçekleştirilir. Öncelikle, pozitif ve negatif para akışları hesaplanır. Pozitif para akışı, kapanış fiyatının bir önceki güne göre daha yüksek olduğu günlerdeki işlem hacminin toplamıdır. Negatif para akışı ise kapanış fiyatının bir önceki güne göre daha düşük olduğu günlerdeki işlem hacminin toplamıdır. Bu iki değer kullanılarak MFI hesaplanır:
MFI = 100 - (100 / (1 + (Pozitif Para Akışı / Negatif Para Akışı)))
MFI'nin yorumlanmasında dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır:
- Aşırı Alım/Aşırı Satım: 80'in üzerindeki değerler, varlığın aşırı alım durumunda olduğunu gösterir; bu durumda fiyatın düşme olasılığı artabilir. 20'nin altındaki değerler ise aşırı satım durumunu işaret eder; bu da fiyatın yükselme potansiyeli taşıdığı anlamına gelebilir.
- Diverjanslar: Fiyat ile MFI arasında bir uyumsuzluk olduğunda, bu durum potansiyel bir dönüşüm sinyali olarak yorumlanabilir. Örneğin, fiyat yükselirken MFI düşüyorsa, bu durum yükseliş trendinin zayıfladığına işaret edebilir.
- Trend Takibi: MFI, mevcut trendin gücünü değerlendirmek için de kullanılabilir. Pozitif para akışı daha fazla olduğunda, bu durum yükseliş trendinin sürdüğünü gösterir; aksi durumda ise düşüş trendinin devam ettiğini gösterir.
Sonuç olarak, MFI, yatırımcılara piyasa hareketlerini anlamaları konusunda önemli bir araç sunmaktadır. Ancak, tek başına kullanmak yerine diğer göstergelerle birleştirilerek daha sağlam bir analiz yapılması önerilmektedir.