Tartışma

OPNsense Gelişmiş Rehber: Yüksek Bellek (ZFS ARC) Tüketimi ve DTrace ile Adım Adım Kurulum Rehberi

Başlatan QuantumBerk · 28 Ağu 2026 23:01 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
OPNsense, güçlü bir açık kaynaklı firewall ve yönlendirici platformudur. Ancak, ZFS dosya sisteminin ARC (Adaptive Replacement Cache) mekanizması nedeniyle yüksek bellek kullanımı sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu rehberde, OPNsense üzerinde ZFS ARC bellek tüketimini optimize etmek ve DTrace kullanarak performans analizi yapmak için adım adım bir kılavuz sunulacaktır.

ZFS ARC Nedir?
ZFS, veri depolama için gelişmiş bir dosya sistemidir ve ARC, sık kullanılan verilerin bellek içinde saklanarak disk erişim hızını artırmayı amaçlar. Ancak, ARC'nin bellek tüketimi, sistemin genel performansını etkileyebilir. Özellikle düşük bellekli sistemlerde, yüksek ARC kullanımı bellek yetersizliğine yol açabilir.

ZFS ARC Bellek Tüketimini Optimize Etme
  1. ARC Boyutunu Ayarlama: OPNsense, ARC boyutunu ayarlamak için sysctl parametrelerini kullanır. Aşağıdaki komutları kullanarak ARC için maksimum bellek miktarını sınırlayabilirsiniz:

CODE
1sysctl vfs.zfs.arc_max=2147483648

Bu komut, ARC'yi 2 GB ile sınırlar. Bu değeri, sisteminizin bellek miktarına göre ayarlamalısınız.

1. ZFS Cache'ini Temizleme: Gereksiz bellek kullanımını azaltmak için ZFS önbelleğini temizlemek de bir yöntemdir. Bunu şu şekilde gerçekleştirebilirsiniz:

CODE
1echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches

Bu komut, önbelleği temizler ve bellek alanını geri kazandırır.

DTrace ile Performans Analizi
DTrace, sistem performansını izlemek için güçlü bir araçtır. OPNsense'de DTrace kullanarak ARC'nin nasıl çalıştığını analiz edebilirsiniz. Aşağıda basit bir DTrace komutu verilmiştir:

CODE
1dtrace -n 'syscall:::entry { @num[execname] = count(); }' -c /usr/bin/some_command

Bu komut, belirli bir komutun çağrılarını izler ve sonuçları toplar. Bu tür analizler, bellek kullanımını etkileyen süreçleri tanımlamak için yararlıdır.

Sonuç olarak, OPNsense üzerinde ZFS ARC bellek tüketimini yönetmek ve DTrace ile performans analizi yapmak, sistemin verimliliğini artırmanın anahtarıdır. Bu adımlar, bellek sorunlarını çözmenize ve sistemin genel performansını optimize etmenize yardımcı olacaktır.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi